Боряна Димитрова: ГЕРБ е първа сила с 25.2%, ПП е с 16.5%

Има увеличаване на одобрението за ГЕРБ и спад в резултата на ПП

Боряна Димитрова

Боряна Димитрова

ГЕРБ е първа  политически сила с 25.2% подкрепа, ПП остават на второ място с 16.5%, третата позиция е за ДПС с 13.1%. Това показват данните от проучване на агенция „Алфа Рисърч“, представено от социолога Боряна Димитрова пред бТВ.

Тенденцията е към леко увеличаване на одобрението за ГЕРБ и спад в резултата на „Продължаваме промяната“, посочи тя. Димитрова отбеляза, че на предишните избори за добрия резултат на ПП е изиграл роля президентският вот, на който партията подкрепи победителя Румен Радев.  

По думите й, ПП има периферия от избиратели и от тяхното поведение ще зависи какъв ще е резултатът в деня на вота.

На четвърто място е партия „Възраждане“ с 11% - тя отбелязва двойно нарастване на подкрепата в сравнение с предишните избори, като черпи гласове от ПП, ИТН, БСП и непредставените в парламента патриотични формации.

Тъй като „Възраждане“ представлява русофилски вот, върху резултата може да окаже влияние отношението на избирателите към обявената от Владимир Путин военна мобилизация.

Данните показват, че 78% от българите са против  мобилизацията,  само 11% са „за“.

На пето място е БСП с 10%, на шесто е ДБ с 8.4%.

Около бариерата са „Български възход“ на Стефан Янев с 4.4% и ИТН с 4.0%.

По думите на Димитрова, шансът за влизане в парламента на последните две формации е 50-:50.

Проучването показва, че 70% от българите искат да има редовно правителство след изборите. 47% смятат, че това може да се случи, 42.8% са песимисти.

Намерение да гласуват са заявили 45% от пълнолетните българи с право на глас, което е около 2.5 милиона. Според НСИ  право на глас имат около 5.5 милиона български граждани. Очаква се активността да бъде приблизително колкото на миналите избори, която беше рекордно ниска, или дори да спадне под нея.