Боряна Димитрова: Партиите предлагат свръхдоза конфронтация и хомеопатична доза съгласие

Шансовете за излъчване на кабинет са много малки

Боряна Димитрова

Боряна Димитрова

Шансовете за излъчване на кабинет са много малки, не само заради изключително високата конфронтация, която продължава да се засилва, а защото партиите имат все по-малък интерес да управляват, заяви пред БНТ социологът Боряна Димитрова.

По думите й, с действията си политическите сили радикализират своите избиратели.

„Партиите предлагат свръхдоза конфронтация и хомеопатична доза съгласие“, констатира тя.

Димитрова предупреди, че налагането на правила за гласуване по силов начин не води до нищо добро, като напомни за прилагането на силов подход на предишни избори. Тя посочи, че е трябвало кодът за машините да бъде достъпен за всички по всяко време. Според нея е трябвало също да се осъществи идеята да се поканят хакери, за да се види дали кодът може да бъде разбит, но това не е направено.  

Боряна Димитрова подчерта, че повечето избиратели искат да има редовно правителство. За това обаче е необходима коалиция, а политическото говорене слага негативен етикет на всяко възможно обединение: „хартиена коалиция“, „мадуровки“, „коалиция „Газпром“.

„Коалиция става негативна дума", отбеляза тя.  

По думите й, от ГЕРБ са направили стъпки в посока към предложенията на ДБ, но изпуснатата фраза от президента – че няма да прави избори през зимата, а през март, е индикатор, че се правят калкулации за избори.

Боряна Димитрова определи идеите за промяна в избирателната система и или преминаване към президентска република като „ургулешки“.