Боряна Димтрова: Може ли провален вътрешен министър да бори корупцията като шеф на КПКОНПИ?

Боряна Димитрова

Боряна Димитрова

Преговорите приключиха. Пистата за избори стана още по-широка. Вървим към предсрочни избори. Това заяви в студиото на БНТ социологът Боряна Димитрова, която коментира най-горещите политически събития от последната седмица. 

Тя посочи, че е нормално е да има вътрешни разговори с политическите сили. Това, което усилия тези разговори са съмненията, които изгряха с пълна сила. 

Според Димитрова три неща са станали ясни през тази седмица: Първото – казаха ни, че няма да има правителството, въпреки смирените и благи, диалогични парктньри. Второто – че има проблем между управленската програма и персоналния състав на кабинета. И третото – че има сериозен проблем с процедурата и избора на шеф на КПКОМПИ.

Стана очевидно че се работи за избори заради острите  сблъсъци отзад. Въпреки видимото желание за правителство, реално обаче имаше проблем, който Стави Трифонов нарече лицемерие Това мандат се оказа формален мандат. (…) 

В същото време проблемът между програми и персонален състав на кабинета беше силно прикриван през тази седмица. Видя се, че тежестта на управленската програма е 5-7%, което показа, че персоналните противоречия са ключови в възможността да има кабинет. Всичко сякаш беше заметено под килима. Тази седмица се прикриваха се разногласия, вместо да се постига съгласие. Когато влизаме с един и същи обувки в една и съща река, няма как да излезеш сух, коментира Боряна Димитрова. 

Тя подчерта, че ако през тази седмица бяхме видели на масата един от проблемите, който е препъни камък, бих си казала, че има шанс за кабинет. Вместо съгласие обаче имаме едно замаскиране на разговорите, със стремежа да се задържи мандата. 

Социологът коментира и проблема около казуса КПКОНПИ, който е един от невралгичните, според нея  проблеми. За нея е повече от странно вписването персонално на името на Бойко Рашков в програмата, което показва, че преди всичко значение има личността, а не процедурата. Второто нещо около Рашков  - ние видяхме един меко казано неуспешен вътрешен министър, а сега трябва да стане шеф на КПКОНПИ. Като пример в тази посока Димитрова посочи последната много е тежката катастрофа на Черни връх. Тогава стана повече от ясно, че има проблеми на с полицейските чадъри, има проблеми в регионалните полицейски управления. В този смисъл, тя изрази съмнения как един човек, който не може да разплете тези случаи на нарушения на закона ще очакваме, че успешно ще бори с корупцията. (…) Духът да бъде наложен Бойко Рашков показва сериозно намерение тази комисия да бъде използвана за интересите на управляващите, което е много спорно. Освен това – спорна бе и процедурата по избор на шеф на КПКОНПИ - по отношение на съпричастност към ДС. Защото тук не става дума не просто за проверка, а за регламентирането със закон, че хора, обвързани в миналото с комунистическите репресивни служби, не трябва да заемат високи позиции в държавата. 

Ако през цялото време ме убеждават, че корабът плува без проблеми, а през цялото време се хвърлят спасителни пояси – как тогава да вярвам на политиците, попита риторично Боряна Димитрова. 

По думите й щетите за партиите се умножават. Логиката бе задържане на мандата, така че да се преизгради образа на всяка една от партии, които не са развалили желанието за съставяне на правителство. Две неща обаче сериозно я тревожат. Първото нещо е, че след този край на преговорите, ще започне нова радикализацията в риториката. А това създава едни непримирими линии, заради които си дава сметка, че следващото управление също ще е коалиционно, но едва ли може да бъде успешно. И второто нещо е – какъв тип на управление ни очаква. Тези два въпроса са фундаментални за страната и за обществото.

Боряна Димитрова припомни, че последното проучване на "Алфа Рисърч" е очертало три тенденции: 
- Изравняването на подкрепата за ГЕРБ и ПП
- Укротяване на Възраждане и евентуално разпределяне на гласовете към партията на Стефан Янев
- Срив на доверието към ИТН 
Това обаче не е картината, която ще наблюдаваме след два месеца, предвид динамиката и изострената политическа риторика.