Бой в италианския парламент заради автономията на регионите

Депутат беше изпратен в болница

Скандал в италианския парламент по повод плановете на дясното правителство да предостави на регионите по-голяма автономия предизвика бурни реакции, предаде АФП.

Видеозапис от вчерашния бой показа как депутати си разменят юмруци, след като народният представител от Движение "Пет звезди" Леонардо Доно се опита да завърже италианското знаме около врата на министъра на регионалните въпроси Роберто Калдероли от подкрепящата автономията "Северна лига".

Целта на акцията на Доно беше да осъди плановете за предоставяне на по-голяма автономия на някои региони като Ломбардия и Венето. Критиците твърдят, че подобно решение подкопава единството на Италия.

Колегите на Калдероли от Лигата масово напуснаха местата си, за да се нахвърлят върху Доно, а дебатът се превърна в битка, в която участваха около 20 души.

Доно, ранен в схватката, трябваше да бъде евакуиран в инвалидна количка, след което беше изпратен в болница.

Схватката предизвика бурни реакции от страна на политическите лидери и се появи на първите страници на италианските вестници. Мнозина критикуваха примера, който са дали избраните представители. /БГНЕС