Бой в парламента на Косово, заляха Курти с вода

Председателят на парламента е наредил на полицията да се намеси

Албин Курти

Албин Курти

На днешната сесия на Скупщината на Косово се стигна до физическа конфронтация между представители на управляващото Движение „Самоопределение“ и представители на опозиционните партии, съобщава „ Газета Блиц“.

Както съобщават медиите в Прищина, инцидентът е станал по време на реч на премиера Курти.

Не е известно какво точно се е случило, но в един момент премиерът Албин Курти е бил залят с вода и депутатите са започнали да се събират, след което е избухнало масово сбиване, пише „Коха“.

Председателят на парламента Гляук Конюфца е наредил на полицията да се намеси.

Ръководителят на парламентарната група на „Алианса за бъдещето на Косово“ Бесник Тахири по-рано разкритикува правителството за начина, по който управлява ситуацията в северната част на страната. Той поиска от премиера Албин Курти отговор защо досега не е последвал съвета на САЩ:

„Несъмнено вчерашният ден е един от най-ужасните дни в историята на управлението на страната ни. Това е денят, когато правителството и този парламент бяха обхванати от страх и гняв. Премиер, вчера взехте решение да се оттеглите след четири месеца опити. След четири месеца, откакто направихте Косово като най-санкционираната страна. След четири месеца застрашаване на полицаите. Излезте и кажете защо тормозихте народа и допуснахте санкции. Вашият авторитет стигна дъното. Трябва да излезете тук и да обясните защо казахте „не“ на САЩ."

Вчера премиерът Албин Курти започна заседанието на правителството на Косово с информация за срещата на Бислими с емисаря Лайчак вчера в Братислава, Словакия. Курти изброи решенията, които са били договорени между двете страни в посока деескалация на ситуацията в северната част на страната. Една от най-важните части на тези точки е извеждането на косовските полицейски части от обектите на общините в северната част на страната и около тях. Планира се това да се случи в процентно съотношение от 25% и разпределението им в други части, съобщава RTK. Също така Курти потвърди, че е взето решение косовската полиция, заедно с войските на Еулекс и КФОР, от време на време да преразглежда по-нататъшното намаляване на присъствието на тези войски.

"Правителството на Косово публично обявява деескалация, като се предприемат стъпки за незабавното намаляване на 1/4 от полицаите, които се намират в общините или в близост до тях, т.е. 25%. Те ще бъдат преместени някъде другаде в същите общини, някъде, където има по-голяма нужда от тях, тъй като считаме, че близо до тези общини две седмици подред ситуацията е сравнително много по-спокойна." - заяви Курти.

Друг ключов момент беше призивът за извънредни избори в северната част на страната.

"Това ще стане след края на летния сезон и по силата на законовата рамка. За нас като правителство на Косово продължава да е важно гражданите на Косово да имат местно представителство, което да ги представлява правилно, но за да постигнем това, се нуждаем от среда, която да позволява провеждането на истинска кампания." - заяви Курти. /БГНЕС