Боян Ботйов: Най-ценното във филма за Ботев е финалът - убит е от черкезин, фрапиращо е, че в четата имало девойка

Не харесвам художествените измислици, предпочитам документалното кино

Боян Ботев, снимка: БГНЕС

Боян Ботев, снимка: БГНЕС

Учениците трябва повече да четат и да им се преподава повече в училище, но проблемът е на МОН

Бях скептичен заради продукцията на Максим Генчев за Васил Левски, но има напредък, казва пред Faktor.bg историкът и наследник на Христо Ботев по повод филма за великия поет и революционер, който беше излъчен по БНТ 

Интервю на Васил Стефанов

- Г-н Ботйов, харесахте ли филма за Христо Ботев, който направи Максим Генчев, а БНТ излъчи?

- В общи линии филмът е направен добре, но, разбира се, като всяко художествено произведение, има измислици, които не отговарят на историческите факти. За мен беше важен финалът, в който Христо Ботев е прострелян от вражески куршум на черкезите. Това е най-ценното в целия филм. През последните години се налага тезата, че е убит от четници след заговор, което не се уповава на никакви исторически доказателства. Всякакви версии има в пространството, но е важно какво се е случило през 1876 г. и как са се развили нещата, да се позовават на факти, защото не може във Врачанския Балкан да са останали документи.

- Беше ли поискано вашето съгласие преди да започнат снимките?

- Да, с режисьора Максим Генчев се виждахме няколко пъти и ми показваше откъси от процеса на създаване на филма. Всичко беше много коректно. Никой не беше длъжен да го прави, но бях уведомен. Фондацията „Христо Ботев“ няма авторски права.  

- Защо не се казва истината от документите в подобни филми и т.нар. "исторически романи", които са пълни с фалшификации?

- Аз съм скептичен към подобни неща. Всеки обаче има правото да създава всякакви скулптури, художествени творби и продукции. Създаването на филми за исторически личности покрива представата за тях на част от хората, които ги гледат. В това отношение не може всички да бъдат доволни. Поне аз съм привърженик на документалното кино за историческите събития.

- Кои са детайлите във филма, които ви направиха впечатление, че се разминават с фактите?

- Във филма четата имаше девойка, която участваше. В историческите данни няма подобно нещо. Това ми се яви като най-фрапиращо, но не е нещо фатално. Режисьорът обаче решава да включи един или друг детайл.

- Не объркват ли обаче подобни филми главите на хората и особено на по-младите, постоянно повтаряме, дори звучи банално, че не познаваме историята си, а в същото време се представя под формата на романтични интерпретации?

- Разбира се, младото поколение избягва да чете, особено историческа литература. То вече ще е убедено, че в четата на Христо Ботев е имало девойка. Не съм във възторг, когато се създават такива филми. Затова всичко е въпрос на гледна точка на екипа, който ги прави и на хората, които ги гледат. Затова е добре да се чете, защото основата да придобиеш представа за историческите събития и личности е прочетеното на базата на документи и на спомени на участници. Всички обаче знаем колко това не се нрави на младите като занимание и усещане за принадлежност към историческата действителност. Това, което се прави в училище, може да бъде разширено и обогатено, но е свързано с политиката на МОН.

- Ако можем да обобщим, за вас има ли обида към Христо Ботев в лентата на Максим Генчев, тъй като  филмът за Васил Левски буквално взриви обществото с измисления образ на Апостола?

- Като художествен филм е направен добре. Именно заради продукцията за Васил Левски бях скептичен към идеята да се снима лента за Христо Ботев. В това отношение има голям напредък.