Бойко Ноев за договора с ВМЗ-Сопот: Такова количество оръжие може да обърне хода на войната

Извършва се най-голямото превъоръжаване на Сухопътните войски в новата ни история

Бойко Ноев

Бойко Ноев

Сега се извършва най-голямото превъоръжаване на Сухопътните ни войски в новата история на Българската армия. Това заяви пред бТВ Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и бивш ръководител на постоянната дипломатическа мисия на България към НАТО.

Той коментира, че съгласно сключения договор с Вазовските машиностроителни заводи, те ще получат стари боеприпаси от резервите на армията, за да произведат нови, като старите ще бъдат предадени през посредници на Украйна. Договорът е за близо 350 милиона лева.

Става дума за стотици хиляди изстрели, посочи Ноев, като добави, че Министерството на отбраната няма да доплаща нито лев.

„Това е количество оръжие, което може да обърне хода на войната в Украйна“, отбеляза той.

По думите му, това е пример как ако сме солидарни може да има полза за модернизацията на Българската армия.

Бойко Ноев се изказа критично за изявлението на Румен Радев, че България няма да участва в съвместните европейски покупки на боеприпаси за Украйна.

Той подчерта, че Радев не е монарх, за да се изказва какво е „суверенното решение на България“ – страната ни е парламентарна република и тези решение се вземат от НС.

Бившият военен министър добави, че вече и Унгария се е присъединила към общите покупки на боеприпаси и така България остава единствената страна от ЕС, която не се е включила в тези общи усилия.

„Това ще постави България в изолация“, каза още той.

По отношение на изявлението на Путин, че Русия ще разположи ядрено оръжие в Беларус, Бойко Ноев коментира, че това е просто заплаха. 

„Той разчита тази негова заплаха да отекне в държави  като България и местни политици да плашат хората с ядрено оръжие“, посочи военният експерт.