Бойко Рашков: Сотир Цацаров е забранил с тази заповед да се дават данни на Бюрото за контрол на СРС

"Как да отговорим на въпроса:"Неправомерно ли са използвани СРС-та или не?", пита той

Бюрото ни не може да гарантира на българския гражданин , че ще извърши една прецизна проверка, че ще му отговори точно и ясно-бил ли е подслушван със СРС или не. Бюрото е възпрепятствано да изпълнява своите правомощия, заяви Бойко Рашков - директор на националното бюрю за контрол на СРС-та в "Здравей, България" на Нова тв. Той твърди, че манипулацията идва не от някой друг, а от главния прокурор на републиката.

"Ще ви покажа и ще ви оставя неговата заповед, с която в точка 8-2 забранява на своите подчинени прокурори "да предоставят при проверка от Националното бюро документите, на които се основава искането за използване на СРС, резултатите получени в хода на проверката, веществените доказателства. Това се отнася до всички СРС-та", обясни Бойко Рашков. И продължи:  "Как да отговорим на въпроса:"Неправомерно ли са използвани СРС-та или не?"

Той припомни, че главният прокурор е казал в Народното събрание, че данните, изнесени от Рашков са неверни и манипулативни.

Тази години получихме 3 отказа за предоставяме на материали, каза Рашков. На базата на тези откази, които получаваме в момента, не може да приключим проверката. Подготвил съм писмо до главния прокурор заради това безобразие, пак няма да имам отговор, заяви Бойко Рашков.

„По отношение на три случая на нас ни се пречи да извършим проверка”, оплака се Бойко Рашков. В един от случаите става дума за противодържавно престъпление, което е било „екзотично, дори по тоталитарно време”, уточни той.

„Сега деянието, за което този човек се подозира, почти няма място в Наказателния кодекс. Този човек иска да знае дали срещу него са използвани СРС-та. Вчера от него пристигна трета молба. Ние в момента нищо не можем да му отговорим и вероятно ще изпратя тези материали на главния прокурор, той да отговори, тъй като действително става дума за нещо много сериозно. ДАНС също отказват дадат информацията”, разказа Бойко Рашков.

Той твърди и, че материали, свързани с конкретно използване на СРС-та са се появили чрез прокуратурата в онлайн медия. "Този материал, който се е появил в медиите, е бил в делото на прокуратурата. Точно по този случай сме извършвали проверка и две от нашите констатации за неправомерно подслушване на магистрат са по този случай", каза още Рашков. Бюрото е изпратило 43 сигнала за нарушения на главния прокурор, от тях по 19 ние нямаме знак, че някой е взел отношение по труда на хората от бюрото, коментира още той. 

Рашков се обърна към водещия Виктор Николаев с думите: "Г-н Николаев, знаете ли какво е общото между председател на бюро за контрол на специални разузнавателни средства и водещ на „Здравей, България”. Общото е това, че имат един и същ политически кадровик – той се намира в парламента. При вас идват и казват „Столът до вас е празен”, а на мен ми казват „Имате мандат още една година”.