Божидар Божанов, ДБ: Ако Митрофнова присъства в НС, този ден ще се превърне в цирк

Въвличането на България в историята с взривения камион има белезите на хибридна кампания, смята депутатът

Божидар Божанов

Божидар Божанов

Въобще не трябва да бъде канена Митрофанова. Тази позиция изрази в ефира на Нова ТВ депутатът от „Демократична България“ Божидар Божанов.

Според него излизането на депутати от залата заради присъствието на руския посланик (за това предупреди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов – бел.ред.) при откриването на новия парламент ще превърне този ден в цирк.

„Институцията Народно събрание преценява кого да покани. Русия е обявила България за вражеска страна. Това само по себе си е достатъчен аргумент. Русия е страна агресор, Русия е изключена от Съвета на Европа. Има достатъчно много институционални аргументи тя да не бъде поканена”, аргументира позицията на ДБ народният представител.

По думите на Божанов ГЕРБ лъкатушат по отношение на Митрофанова, която беше поканена от пловдивския кмет на 6 септември да чества български празник. И изтъкна, че евроатлантическите ценности не са свързани само с войната в Украйна,  а на първо място те кореспондират с върховенството на правото. 

От коментара му стана ясно, че ДБ няма да водят разговори с ГЕРБ, които ще получат първия мандат за съставяне на кабинет. Бившият министър на електронното управление обаче обяви, че „Демократична България” няма проблем да гласува в синхрон с ГЕРБ-СДС по общи теми. Не скри, че това се е случвало и в рамките на предишния парламент. Въпреки това, според Божанов поставя под въпрос реализирането на първия проучвателен мандат.

Що се отнася до втория мандат - зависи от това как ще подходят ат „Продължаваме промяната“.  Важно е с кого ще отидат на разговори. Третият много зависи от това на кого ще го даде Радев. 

Все още не сме достигнали до дискусия по темата, ако ни бъде даден третия мандат, още повече, че нямаме цел да участваме на всяка цена в правителство, категорично обяви Божанов, но подчерта, че ако третият мандат бъде връчен на ДБ, те ще опитат да съставят правителство.

Попитан дали биха поканили в евентуална коалиция БСП, той отговори: „Това е твърде хипотетично. БСП, ако изразят ясна позиция за войната в Украйна, ако осъдят агресията на Русия, има поле за разговор”.

Той коментира кратко и темата с взривения камион на Кримски мост и споменаването на България. 

Въвличането на България в историята с взривения камион  има белезите на хибридна кампания – да създадат някакви сътресения в нашата страна. Да вярвам на руските служби в обвиненията към България е несериозно, бе категоричен Божанов.