Божидар Божанов обясни надписа "дневникът е подправен" на машините за гласуване

Божидар Божанов

Божидар Божанов

"Причината за грешката, довела до изписването на екрана на машината за гласуване на "Дневникът е подправен", не е къде е добавено съобщението, а вероятно става въпрос за дефектни флашки". Това заяви пред БНР бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, избран за депутат от "Демократична България" в 48-ото Народно събрание. Той уточни, че ако информацията на флашките се размине, тогава системата показва съобщение за грешка.

"Флашките са същите, които са използвани на изборите през миналата година, но колкото по-стари са, толкова по-вероятно е да има дефекти. Очаквано е, че на поредните избори ще започнат да се появяват такива дефекти", добави Божанов. По думите му надписът "Дневникът е подправен" е бил заложен и преди, но сега се е появил заради разминаване на съдържанието на двете флашки. Божидар Божанов обясни, че достъп до изходния код на машините за гласуване е имало осигурен на регистрирани членове на партии, коалиции и неправителствени организации: "Аз бях там, но за съжаление бях единствен. Регистрираният представител на ГЕРБ не отиде. По-добре да се бяха възползвали от това право тогава, отколкото след изборите да хвърлят съмнения върху това как работят машините". За да има достъп до кода и след изборите, са необходими промени в Изборния кодекс, посочи той.

Божанов коментира и възможностите за съставяне на правителство: "Властта за нас не е самоцел и на всяка цена". Трудно ни е да повярваме, че вълкът си е сменил нрава, каза той по повод заявките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще приеме исканията  на ДБ за съдебна реформа, ако влязат в коалиционно управление. Трябва да има гласуван от Народното събрание бюджет на страната за 2023 г., независимо кой ще управлява, подчерта още Божанов.