Братът на Фон дер Лайен, хазартният гигант и румънският скандал с „Евроинс“

Депутатите от румънската дясна и популистка партия AUR Алианс за Съюза на румънците държат транспаранти с надписи „ASF – корупция“ и „ASF – крадци“.

Депутатите от румънската дясна и популистка партия AUR Алианс за Съюза на румънците държат транспаранти с надписи „ASF – корупция“ и „ASF – крадци“.

Томас О'РайлиEURACTIV

Предоставянето на лиценз за продажба на автомобилни застраховки в Румъния на компания, управлявана от брата на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, накара мнозина в Брюксел да започнат да задават въпроси. Това пише в ексклузивна статия изданието „The European Conservativ (europeanconservative), в която се правят връзки между отнемането на лиценза на българската компания „Евроинс Румъния“ от румънския регулатор, мълчанието на Комисията по въпроса и интереса на международна компания за залагания към пазара на застраховки в северната ни съседка.

Само преди няколко седмици Европейската комисия отказа достъп на евродепутатите до официален доклад, свързан с нередностите, в които е обвиняван румънския застрахователен регулатор в случая с българската компания „Евроинс“, пише Томас О’Райли в статията..

Германският евродепутат Ларс Петер Берг стана един от евродепутатите, които изразиха загриженост относно начина, по който Комисията се справя с аферата.

„Имайки предвид уклончивите отговори на Комисията на парламентарни въпроси по въпроса, се чудя дали е време за независимо разследване какво точно се случва в Румъния и възможностите на Европейската комисия да наблюдава индустрията“, казва евродепутатът.

„Eazy Asigurari“ е дъщерно дружество на европейския хазартен гигант Superbet, който шокира експертите по-рано този месец, когато получи лиценз за продажба на автомобилни застраховки от румънския застрахователен регулатор (ASF).

Superbet е един от най-големите консорциуми за онлайн хазарт в Европа и реализира годишен оборот от $1,1 милиарда. През февруари компанията обяви като свой нов президент Ханс-Холгер Албрехт, който е брат на Урсула фон дер Лайен. Компанията е финансово подкрепена от американската фирма за управление на активи Blackstone.

Навлизането на Superbet на румънския застрахователен пазар идва след години на финансови и политически скандали в сектора, които завършиха с принудителното напускане на една от най-големите застрахователни компании в страната – Евроинс Румъния, която дъщерно дружество на българската Евроинс.

Българската фирма твърди, че е била подложена на регулаторен тормоз от ASF. През март тази година ASF отне лиценза за търговия на Евроинс с аргумента, че е открит капиталов недостиг от 400 милиона евро. Това твърдение се оспорва не само от компанията, но и от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), българските регулатори и независим одитор. Всички те твърдят, че компанията е платежоспособна.

Румънската автомобилна застрахователна индустрия претърпя интензивни сътресения през последните години с четири големи фирми, които фалираха. Има множество обвинения за ендемични връзки с организираната престъпност и политическата корупция.

Евроинс твърди, че кампанията срещу нея е започнала след отказа купи фалиралата застрахователна компания City Insurance през 2019 г., въпреки политическия натиск да го стори. Това е предизвикало четиригодишна кампания на регулаторен тормоз срещу българската компания, която приключи с отнемане на лиценза.

В същото време докладът на основния застрахователен регулатор на ЕС – EIOPA подкрепи румънския регулатор в твърдението, че при Евроинс Румъния е имало капиталов недостиг.

Въпросът обаче се усложни от необичайния отказ на Комисията да позволи на членовете на ЕП да разгледат нередактиран доклад по аферата, което предизвика вълна от парламентарни въпроси.

Много съмнително

Евродепутатът от „Алтернатива за Германия“ Гунар Бек смята поведението на ЕС за достатъчно съмнително, за да отнесе въпроса до Европейския омбудсман, цитирайки директно връзката на брата на Урсула фон дер Лайен с румънския застрахователен сектор.

В свое изявление Бек осъди потенциалните последици за румънските шофьори, които могат да останат без застраховка у дома и в чужбина. Той твърди, че аферата е още едно доказателство за некомпетентността на фон дер Лайен да заема най-висшия пост в Комисията.

В същото време компанията, ръководена от брата на фон дер Лайен, би спечелила от празнината на пазара, оставена от изгонването на „Евроинс“. Многократно са повдигани въпроси относно това, че Брюксел си затваря очите за корупцията в Румъния на основание относителната еврофилия на управляващото румънско правителство.

На този етап няма предположения за професионално неправомерно поведение от Урсула фон дер Лайен, Ханс-Холгер Албрехт или Superbet. Нито Европейската комисия, EIOPA, нито ASF отговориха на искане за коментар към момента на публикуването на статията на „The European Conservative“.

Дял на безценица?

„Говорим за опит да ни откраднат бизнеса. Казвам това, защото преди няколко дни беше лицензирана нова застрахователна компания (N.R. Eazy Asigurări) в Румъния. Много е странно, че ASF направи това за много кратко време. Опитах се да разбера повече за тази компания, потърсих уебсайта им. Нищо. Мисля, че това е много интересно разследване за журналистите“, казва в интервю за румънското издание Bursa.ro Асен Христов, който е президент на българската „Евроинс“.

Той напомня, че в същото време румънският регулатор е удължил валидността на полиците на „Евроинс Румъния“, въпреки отнетия лиценз през пролетта.

„Няма да се изненадам, ако тази нова застрахователна компания се опита да получи портфейла (б.р. принадлежал на „Евроинс Румъния“) от Гаранционния фонд, който съдържа около 1,3 – 1,4 милиона полици. Така че не бих се изненадал, ако тази застрахователна компания отиде в ASF и се опита да получи портфейла за едно евро, а след това да поднови всички полици и да вземе 10% или 15% от пазара на безценица“, допълва той.

В интервюто Асен Христов казва, че „Евроинс“ съди румънската държава за нанесени щети за 500 милиона евро и е сигурен, че до 3-4 години делото ще приключи с успех. В същото време „Евроинс“ обмисля и завръщане на румънския застрахователен пазар.