Бразилия се отказа от руската ваксина „Спутник V“

Бразилската национална здравна регулаторна агенция се обяви против вноса на руска ваксина срещу коронавирус „Спутник V“. Световната здравна организация казва, че все още обсъжда ваксината, предава Reutsche Welle. Обяснявайки решението, бразилската информационна агенция Anvisa заяви, че липсват "последователни и надеждни данни". Решението беше взето единодушно след близо петчасово заседание на борда на Anvisa.

Техническият персонал подчерта, че има "присъщи рискове" и сериозни недостатъци, като се позовава на липсата на информация, гарантираща безопасността, качеството и ефикасността на ваксината. Директорът на агенция Anvisa Алекс Мачадо Кампос обаче подчерта, че решението е само „първична оценка“.

Забелязани са недостатъци както при разработването, така и при производството на векторната ваксина, според изявление, основано на данни, които са били анализирани досега. Той включва три фази на клинично изпитване. „Освен това няма достатъчно данни за качеството на контрола, безопасността и ефективността“, каза Агенцията.

Досега 14 щата в най-голямата държава в Латинска Америка са подали заявление за разрешение за внос на „Спутник V“ на фона на драматично разрастване на коронавирусната епидемия в страната.

Бразилия с население от около 210 милиона е едно от огнищата на пандемията от Covid-19. Според Министерството на здравеопазването над 14 милиона души са се заразили и около 390 000 са починали в резултат на коронавирусна инфекция.

Световната здравна организация заяви днес, че все още обсъжда руската ваксина и че все още не е определила дата за оценка на клиничните данни.

„Все още чакаме „Спутник V“, все още сме във фаза на изчакване. "Така че нямаме насрочено заседание за преглед (ваксината)", заяви говорителят на СЗО Маргарет Харис на брифинг в Женева.

В началото на март Европейската агенция по лекарствата (EMA) стартира процедура за изследване на „Спутник V“, но все още не е подадено искане за одобрение. Според информация от Москва, „Спутник V“ вече е регистриран в 60 държави. Германия също води преговори за възможна доставка на ваксината.

Наскоро Индия издаде разрешение за спешна употреба на „Спутник V“, след като изпревари Бразилия с абсолютен брой инфекции и по този начин стана втората най-засегната държава от коронавируса в света, веднага след Съединените щати.