Бриг. ген. проф. Венцислав Мутафчийски: Заплаха за ВМА може да бъде единствено нестабилността на здравната система

Управлението на такава болница е огромно предизвикателство, заяви директорът на ВМА

Бриг. ген. проф. Венцислав Мутафчийски

Бриг. ген. проф. Венцислав Мутафчийски

Управлението на ВМА е огромно предизвикателство. Това не може да бъде кауза само на един човек, трябва да има сериозен екип. Нашето желание е да въвлечем повече хора в каузата да укрепим болницата, заяви пред БНТ директорът на ВМА бриг. ген. проф. Венцислав Мутафчийски по повод 127-мата годишнина от основаването на лечебното заведение.

,,ВМА е част от Въоръжените сили на България, такъв е нейният "пагон". Въпреки всичко ролята на лекаря е незаменима. Спасяването на живота е мисия'', сподели Мутафчийски и добави, че болницата от 4 години няма дългове.

,,Успяхме да реинвестираме 9 милиона и половина собствени средства, което на практика е печалба. Това са средства, които ние инвестирахме в ремонти и в закупуването на нови медицински уреди'', разкри проф. Мутафчийски.

По думите му външна заплаха за ВМА би била единствено нестабилността на здравната система у нас.

,,Има оптимизъм в бюджета за здраве догодина. Щом той е увеличен, винаги можем да гледаме оптимистично на това. В крайна сметка проблемите в здравеопазването ни са много и невинаги нещата опират само до пари. Необходима е също така организация и стриктен контрол върху средствата, които се изразходват за здраве'', посочи още началникът на Военномедицинската академия.