Великобритания: Руските войски не са установили контрол в нито една област през последните 24 ч.

Ожесточените боеве в Мариупол продължават

„Въпреки засилената активност, руските сили не са постигнали значителен напредък през последните 24 часа, тъй като украинските контраатаки продължават да възпрепятстват усилията им“, гласи последното изявление на разузнавателната служба на британското министерство на отбраната.

В него се казва, че ВВС и ВМС на Русия „не са установили контрол в нито една област поради ефективността на въздушната и морската отбрана на Украйна, която намалява способността им да постигнат значителен напредък“. И „въпреки заявеното от тях завладяване на Мариупол, ожесточените боеве в града продължават, осуетявайки руските опити да превземат града“. Това "забавя желания от тях на (Русия) напредък" Донбас, казва се в съобщението.

По-рано тази седмица Русия обяви втори етап от инвазията в Украйна, заявявайки, че сега ще се съсредоточи върху поемането на контрол над Донбас. Това стана, след като руските войски се изтеглиха от Североизточна Украйна след безуспешните опити да превземат големите градове там. /БГНЕС Би Би Си