Британските военни: Украйна печели, а Русия се превръща в световен парий

Руската инвазия е претърпяла провал

Бен Уолъс

Бен Уолъс

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс заяви, че решението на Владимир Путин за мобилизация на руски резервисти за войната в Украйна показва, че руската инвазия е претърпяла провал, предаде Би Би Си.

"Той и министърът му на отбраната изпратиха на смърт десетки хиляди свои граждани – зле екипирани и под лошо командване", посочи Уолъс.

"Никакви заплахи и пропаганда не могат да скрият факта, че Украйна побеждава в тази война, международната общност е единна, а Русия се превръща в световен парий", продължи британският министър на отбраната.

Уолъс напомни, че по-рано Путин обеща да не обявява мобилизация на гражданите, както и че Русия не планира анексиране на украински територии. Той наруши и двете си обещания с днешния си указ за частична мобилизация и с подготовката за квази-референдумите.

Министерството на отбраната на Великобритания излезе с официално изявление по темата. В него се казва, че руската армия изпитва огромен натиск и припряността, с която се правят опити за организиране на „референдуми“ в окупираните територии за присъединяване към Русия, показват страх пред неизбежното контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна на тези територии.

Мобилизацията в Русия ясно свидетелства за остър недостиг на личен състав на фронта, отбелязват британските военни.

Промените в наказателния кодекс на Русия, приети вчера от руската Дума, целят да минимизират броя на отказите от военна служба и броя на дезертьорите на бойното поле, допълват от британското министерство на отбраната.

Превод Faktor.bg