Британският военен министър отменил посещението си в Одеса заради руска заплаха

По време на обратния му полет Русия е заглушила сателитния сигнал на самолета

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс е бил принуден да отмени планираното пътуване до Одеса по време на неотдавнашното си посещение в Украйна, след като Русия е научила за плановете му за пътуване, съобщи "Киев Индипендънт".

Шапс посети Киев на 7 март, за да обяви нов пакет за военна помощ за Украйна, в който са предвидени 325 млн. паунда за закупуване на безпилотни самолети. Ден преди пристигането му руска ракета удари Одеса по време на съвместното посещение на президента Володимир Зеленски и гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис. При нападението загинаха петима души.

Планираното посещение на Шапс в Одеса е било отменено, след като служители на британското разузнаване съобщават, че Москва е наясно с плановете му за пътуване. Вместо това Шапс се връща в Обединеното кралство през Полша. По време на обратния му полет Русия съобщи, че е заглушила сателитния сигнал на самолета на Шапс, когато той е летял близо до руския ексклав Калининград.

"Путин се прояви като безразсъден и безмилостен", заяви Шапс.

"Фактът, че той се приближи опасно близо до убийството на двама западни лидери, няма значение дали е умишлено или случайно. Какво за бога прави той и защо Западът му позволява да прави такива неща?", добави министърът. (БГНЕС)