Британското разузнаване: Наредили на руски резервисти сами да си купят аптечки

Сигурно е, че медицинската поддръжка ще се влошава

Медицинската поддръжка на руските бойни части в Украйна вероятно ще се влоши. На част от новомобилизираните руски резервисти е наредено да закупят собствени средства за първа помощ за бойни действия, твърди британското разузнаване в сутрешния си бюлетин за войната.

Медицинското обучение и познанията за оказване на първа помощ вероятно са лоши. Руските военни, които са получили модерни турникети за спиране на кръвотечението по западен модел, не използват велкро, за да ги закрепят към оборудването си. Вместо това те използват с кабелни връзки (бел.ред. по-известни в България като "свински опашки") вероятно защото такива тактически турникети са малко и могат да бъдат откраднати. Това почти сигурно ще направи трудно или невъзможно навременното им прилагане в спешна ситуация на кървене на бойното поле.

Липсата на доверие на руските военнослужещи в адекватното медицинско осигуряване почти сигурно допринася за ниския морал и нежеланието за провеждане на настъпателни операции в много части в Украйна, твърдят още от Лондон.