Британското разузнаване: Гняв и недоволство се надигат сред роднините на руснаците на фронта

Въпреки драконовските закони съпруги на воюващите мъже в Украйна излязоха на първи протест в Москва

Съпруги на воюващи руски войници са провели вероятно първия публичен протест на улицата в Москва след инвазията в Украйна. Те са се събрали на емблематичната дата 7 ноември на централния Театралния площад в руската столица и са разпънали транспаранти с искане съпрузите им да бъдат изтеглени от фронтовата линия.

Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания. изтеглени от фронтовата линия. В него се отбелязва, че от февруари 2022 г. в социалните мрежи ежедневно се появяват примери за руски съпруги и майки, които отправят онлайн призиви в знак на протест срещу условията на военната служба на техните близки.

Въпреки това драконовското законодателство на Русия досега не позволява на роднините на войниците да се обединят във влиятелна лобистка сила, както направиха майките на войниците по време на афганистанско-съветската война от 80-те години, посочват от британското разузнаване.

Полицията разпръсна протеста на Театралния площад за минути. Според британското МО обаче незабавното искане на протестиращите е забележително.

Очевидно удълженото за неопределено време разгръщане на военен персонал на бойното поле без ротация все повече се възприема с огромно неодобрение както от самите военни, така и от техните роднини, се допълва в доклада на британските разведки.