Британското МО: Иранските дронове камикадзета не оправдават очакванията на Русия

Безпилотните самолети типа Shahed-136 не се оказват надеждни при военните атаки в Украйна

Британското министерство на отбраната смята, че иранските безпилотни самолети, на които разчита Русия във войната срещу Украйна, не оправдават очакванията, предава Би Би Си, позовавайки се на последния доклад на ведомството. 

В него министерството отбелязва, че Кремъл използва произведени в Иран безпилотни летателни апарати поне от август тази година. Това са предимно дронове камикадзе от типа Shahed-136.

Русия е използвала този тип при масираните въздушни удари на 10 октомври. Генералният щаб на украинската армия съобщи по-рано, че Москва е изстреляла общо 86 безпилотника Shahed-136, около 60% от които са били унищожени във въздуха.

Този вид дронове се движат с ниска скорост на малка височина, което ги прави лесна мишена за противовъздушната отбрана. В същото време е реалистично да се предположи, че Русия е постигнала известен успех в нанасянето на удари по някои от целите, се посочва в доклада.

Въпреки заявения обсег от 2500 км, Shahed-136 могат да носят само малко количество експлозиви. Малко вероятно е то да е достатъчно за удари в дълбочина, за които Русия възнамерява да ги използва.

Като се има предвид, че руската бойна авиация продължава да участва много ограничено в операциите над украинска територия, липсата на стабилни, устойчиви и точни възможности за нанасяне на удари изглежда е една от най-големите слабости на руските бойни способности в Украйна, пише в доклада на британското военно министерство.