Британското разузнаване: Русия се проваля в постигането на превъзходство в небето над Украйна

Русия не успява да постигне превъзходство в украинското въздушно пространство и е малко вероятно да го спечели през следващите месеци. Тези заключения правят експерти на британското разузнаване, цитирано от УНИАН. 

Загубите на Русия от бойни самолети далеч надвишават способността й да произвежда нови, според британското министерство на отбраната, позовавайки се на данни от разузнаването. Освен това възможността на страната-агресор да възобнови бойната си авиация намалява времето, необходимо за подготовка на боеспособно пилоти.

От британското разузнаване обелязват също, че на 3 ноември главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни е заявил, че Русия е загубила два пъти повече самолети в Украйна, отколкото в съветско-афганистанската война. Това възлиза на 278 изгубени самолета в Украйна срещу 119 в Афганистан.

„Въпреки че не сме в състояние независимо да проверим тези цифри, продължаващата липса на превъзходство на Русия в небето над Украйна вероятно се дължи на лошото обучение, загубата на опитни екипажи и повишения риск от осигуряване на непосредствена въздушна подкрепа в плътни зони за противовъздушна отбрана“, се казва в изявлението на британското външно министерство.

Превод: Faktor.bg