Брюксел: Борис Джонсън да представи на ЕС новия си план за Брекзит до края на месеца, или разговорите приключват

Британският премиер Борис Джонсън получи предупреждение, че трябва да представи на ЕС новия си план за Брекзит до края на месеца, или разговорите с Брюксел приключват, пише британското издание London Evening Standard.
Министър-председателят на Финландия Анти Рине постави този ултиматум след среща с френския президент Еманюел Макрон.
„Ако Обединеното кралство иска да обсъжда алтернативи на съществуващото споразумение за Брекзит, те трябва да бъдат представени преди края на месеца“, заяви Рине, цитиран от финландски медии.
Той продължи, че европейските лидери са единодушни, че ако това не се случи, разговорите „са приключени“.
Изявлението идва след разговорите на Джонсън с европейски лидери в сряда, включително с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Говорител на британското правителство заяви: „Следобед премиерът говори с председателя на ЕК Юнкер, председателя на Европейския парламент Сасоли, президентът на Копър Анастасиадис и латвийския премиер Каринс. Министър-председателят и председателят Юнкер обсъдиха своята конструктивна и позитивна беседа от понеделник в Люксембург и споделиха своята решимост да постигнат сделка“.
По-рано обаче Юнкер заяви, че „рискът от Брекзит без сделка е огромен“.
Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние също изрази недоволството си от лидерите на ЕС, като заяви: „Няколко години след референдума за Брекзит не трябва да се преструваме, че преговаряме“.
Финландският министър на европейските въпроси Тити Туппурайнен също каза на членовете на ЕП: „Последните развития в Уестминстър и призивът за по-нататъшно отлагане правят много трудно да се предвиди как ще се развият нещата. Трябва да признаем, че понастоящем излизане без сделка на 31 октомври е доста вероятен резултат“.
Докато безизходицата продължава, Джонсън ще обсъди Брекзит с председателя на Европейската комисия Доналд Туск в кулоарите на Общото събрание на ООН следващата седмица.