Брюксел ще бъде домакин на първата среща на високо ниво за ядрената енергетика през 2024

Рафаел Гроси

Рафаел Гроси

През март 2024 г. в Брюксел ще се проведе първа по рода си среща на високо ниво, посветена на бъдещето на ядрената енергетика. Това съобщиха президентът на Франция Еманюел Макрон, белгийският премиер Александер де Кро и генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси в изказванията си в Дубай при обявяването на Декларацията за утрояване на капацитета на ядрената енергия до 2050 г.

България и още 21 страни заявиха позиция, че ядрената енергия има ключова роля за постигане на климатична неутралност до 2050 г. и се ангажират да работят заедно за насърчаване на глобално утрояване на капацитета на ядрената енергетика до 2050 г.

Срещата ще се проведе на 22 март в Брюксел, обяви белгийският премиер Александер де Кро. Нужна е международна регулация на мерките за безопасност на ядрените мощности, като при гражданската авиация, подчерта изпълнителният директор на МААЕ Гроси в разговор с журналисти след срещата.

На въпрос на БТА за цената на малките модулни реактори, които бяха откроени в изказванията на някои от лидерите на събитието като перспективни технологии, Гроси каза, че тя зависи от модела, дизайна, размера на реактора. Мобилните реактори може да струват около 1 милиард щатски долара, големите - 7-8 милиарда долара, каза Гроси.

Очаква се в срещата в Брюксел идната пролет да се включат представители на тридесет държави, както и високопоставени представители на индустрията, на гражданското общество и експерти, се посочва на сайта на МААЕ.