Брюксел в шок от съдебно решение в Германия

Поводът е критиката към Европейската централна банка

ЕС настоява, че европейското законодателство е над това на държавите-членки във вторник, след като решение на върховния съд на Германия постави под въпрос стимулиращите мерки, планирани от Европейската централна банка, информира БГНЕС.

Решението на Германия дойде с особено остра критика към най-висшия съд на ЕС, за който съдиите от Конституционния съд на Германия заявиха, че одобрява политиката на ЕЦБ с небрежна аргументация.

Анализаторите предупреждават, че ръководеният от ЕЦБ план за възстановяване на 19-членната еврозона може да бъде изложен на опасност, ако германските и европейските съдии го отхвърлят насред пандемията.

"Независимо от анализа на решението на германския конституционен съд днес, ние потвърждаваме първостепенността на правото на ЕС", заяви Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия.

Той говори, след като германският съд даде три месеца на ЕЦБ, за да изясни ключов елемент от подкрепата на ЕЦБ за еврозоната, но не стигна - засега – до преобръщане на схемата за „количествено облекчаване“ (QE) за изкупуване на дългови кризисни облигации напълно.

Съдът постанови, че на централната банка на Германия ще бъде забранена да участва в QE, започнала това лято, освен ако ЕЦБ "не докаже по разбираем и обоснован начин", че нейните политики са законни, се казва в решението.

Сблъсък на съдебно его

Наблюдателите бяха особено изненадани от безпрецедентното предизвикателство пред висшия съд на ЕС; правен афект, който за някои припомни позиция, по-характерна за евроскептични държави като Полша, Унгария или напусналата Великобритания.

Професорът по право Франц К. Майер от университета в Билефелд предупреди, че решението е законово "катастрофално" и може да отвори кутията на Пандора.

„Всъщност не става въпрос за ЕЦБ, а основно е адресиран до Европейския съд. Това наистина е нещо за сблъсък на съдебните егота“, каза той.

"Кой е последният арбитър? Кой е окончателният арбитър? Тук имаме Конституционният съд на Германия, казващ основно:" Това сме ние "," каза той.

Ерик Мамер от комисията подчерта, че законодателството на ЕС - одобрено и ратифицирано от държавите-членки - означава, че „решенията на Европейския съд са задължителни за всички национални съдилища“.

Европейската комисия е изпълнителната власт на блока, но също така има задачата да защитава законодателството на ЕС срещу националните политики и съдебните решения.

Тя има също така правомощието да изпраща национални правителства в съда на ЕС и във вторник са засилиха призивите Брюксел да предприеме тази стъпка с Германия.

"Европа не може да работи, ако националните конституционни съдилища решават едностранно, когато съдът на ЕС в Люксембург има първостепенно положение. Очаквайте конституционният съд на Унгария и Полша да последва този прецедент", заяви испанският евродепутът Луис Гарикано, центрист.

Пинг понг

Ефектите върху икономиката на еврозоната също бяха горещ въпрос след решението.

ЕЦБ поведе по път към спасяването на Европа от пагубния шок от избухването на коронавирус, докато националните правителства до голяма степен се грижат за себе си.

Програмата на ЕЦБ за закупуване на облигации, критикувана в решението на германския съд, е призната поради прекратяването на дълговата криза в еврозоната.

Някои наблюдатели обаче са обезпокоени, че решението на съда ще бъде използвано в Германия за дискредитиране на друго купуване на облигации от ЕЦБ, предназначена да предпази Италия, Испания и други от икономическо опустошение, причинено от коронавирусната криза.

"Паричният съюз не може да функционира в дългосрочен план, ако централната му банка попадне в безкраен съдебен пинг понг", заяви Лукас Гутенберг от Института Делор в Берлин.

„В частност централната банка зависи от сигурна правна рамка“, написа той в Туитър.