Буданов потвърди: "Starlink" не работеше близо до Крим, докато използвахме специално оборудване

Той не смята, че Илон Мъск съзнателно е натиснал някакви бутони, за да спре някои дронове да се движат

Кирило Буданов

Кирило Буданов

"Използвахме специално оборудване и знаехме, че няма налично покритие на  "Starlink".

Това е заявил началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов, цитиран от The Guardian и "Фокус". Изявлението му идва в отговор на информация, че преди година е била прекъсната комуникационната мрежа на "Starlink" близо до брега на Крим по време на "Ялтенската европейска стратегия".

"Трудно е да се каже къде е истината, какво е измислено. Аз лично не съм сигурен, че самият Илон Мъск е натиснал някакви бутони, за да спре някои дронове да се движат. Що се отнася до системите "Starlink", те не работеха известно време близо до Крим"

"Използвахме специално оборудване и знаехме, че няма налично покритие за нас. "Starlink" продължава да играе невероятна роля, защото много системи го използват за връзки за данни с дронове, когато е необходима дистанционна комуникация с командни точки и те са доста добри".

CNN публикува откъс от биографична книга за Илън Мъск, в който се твърди, че ексцентричния милиардер е наредил на инженерите си да изключат сателитната комуникационна мрежа на неговата компания "Starlink" близо до брега на Крим миналата година, за да попречи на тайна украинска операция срещу руския флот.