Букурещ се обяви против разделянето на Скопие и Тирана по пътя към ЕС

Премиерът на Албания Еди Рама заяви, че ще поиска разделяне

Букурещ няма да подкрепи отделянето на Скопие от Тирана по пътя им към членството в ЕС. Това заяви днес министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску, който е на посещение в РС Македония.

„Не се водят разговори за разделянето на Северна Македония и Албания. Не подкрепяме такова разделение. Важно е колкото е възможно по-бързо да се намери решение за започване на преговори с двете държави заедно”, каза Ауреску по време на съвместната пресконференция с македонския външен министър Буяр Османи.

Румънският министър подчерта, че Букурещ подкрепя твърдо членството на РС Македония в ЕС и в същото време работи в тясно сътрудничество по много комплексни въпроси.

От своя страна, Османи посочи, че решението за отделянето на Скопие от Тирана трябва да се вземе от държавите-членки. Освен това е важно и дали ще постигнат консенсус помежду сиза започване на преговори с Албания.

„Казах и преди, че не е в дългосрочен интерес на Албания да се отдели от нас по този път. Така че, ако си помагаме поне до един етап от процеса, когато политическите критерии са от решаващо значение, в дългосрочен план ще се създаде синергия, която тласка целия процес напред. Разбира се, Албания има право да издигне глас, да каже, че е изпълнила всички критерии, че е заложник на досието на друга държава. Наясно съм обаче, че Албания също споделя мнението, че в дългосрочен план това не я устройва и много страни членки смятат, че ако това се случи, ще се влоши регионалната динамика”, каза Османи.

Той допълни, че засега няма сигнал от нито една от държавите от ЕС, която би приела разделянето на двете страни.

„Всички имат интерес този въпрос да приключи и за двете държави. Но съм сигурен, че въпросът ще бъде поставен отново през юни, ако не започнем преговорите. Че Албания ще бъде много по-гръмогласна, че ще се опитва да лобира и че ще има държави членки, които ще кажат, че наистина ще трябва да се намери решение и това няма да ни устройва. Ето защо трябва да бъдем съсредоточени, за да не изпаднем в ситуация, в която този въпрос ще стане актуален”, подчерта Османи.

Премиерът на Албания Еди Рама няколко пъти вече заяви, че ще поиска Тирана и Скопие да бъдат разделени по пътя си към ЕС, ако през юни не започнат преговорите за присъединяване, припомня БГНЕС.

Преди дни на съвместна пресконференция в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц Рама заяви, че 65% от албанските граждани са настроени положително по въпроса за разделянето на Албания от Северна Македония. „До юни ще продължим да сме на една писта със Северна Македония“, каза Рама. /БГНЕС