Заков очаква по-добра цена за вторите изтребители F-16

"Смятам, че ще имаме доста добро съотношение между цена и способности"

Драгомир Заков

Драгомир Заков

Министърът на отбраната Драгомир Заков очаква офертата за вторите F-16 да е с по-добра цена и за по-добре въоръжени самолети, съобщи "24 часа". До дни България трябва да получи от САЩ оферта за закупуването на още осем изтребителя F-16 Block 70.

Закупените през 2019 г. 8 F-16 Block 70 бяха на цена от 2,3 млрд. лв., като значителна част от първоначално поисканото въоръжение и способности бяха орязани от Министерството на отбраната, за да не станат прекалено скъпи.

"Смятам, че ще имаме доста добро съотношение между цена и способности, сравнено с първите осем”, заяви Заков в сряда.

Промени в договорите за закупуването на първите осем американски изтребителя одобри вчера правителството. Те са свързани с получаването на допълнително въоръжение за очакваните през 2025 г. самолети като компенсация за забавената им доставка. Първите осем F-16 трябваше да пристигнат в България в края на 2023 г., но забавени доставки по производствената верига на “Локхийд Мартин” отложиха старта на производството им. Преди да влязат в сила, промените в договорите за първите осем изтребителя трябва да бъдат одобрени и от Народното събрание.