"Булгаргаз" спира да плаща на турската "Боташ"

Служебният министър Малинов обаче не обясни какво означава "няма възможност да плаща"

Владимир Малинов

Владимир Малинов

Държавната газова компания "Булгаргаз" няма възможност да извършва повече плащания по договора с турската "Боташ". Това обяви в парламента служебният министър Владимир Малинов, който отговаряше на депутатски въпроси.

Малинов обясни, че до май "Булгаргаз" са плащали според условията на споразумението за резервиране на доставки през турския терминал, а през юни платената сума е била с 12 млн. лв. по-малко заради отстъпка, дадена от "Боташ". За юли обаче българската компания няма да има възможност да плаща. От думите му не се разбра какво означава "няма възможност да плаща" и дали има напредък по искането на България за предоговаряне след срещата с представители на "Боташ" и турския министър на енергетиката Алпарслан Байраслан през април, пише "Сега". 

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" за резервиране на годишни доставки на 1.85 млрд. куб. м природен газ бе подписано по време на служебния кабинет на Гълъб Донев. Тогава това споразумение бе представено като голяма победа за страната ни и как едва ли не България ще се превърне в мощен регионален търговец на газ. Този договор обаче се оказа загробващ, тъй като страната ни трябва да плаща всеки ден огромни такси дори ако не е вкарала никакъв газ  през турски терминал. Таксата е около 500 хил. долара на ден.

На 4 юли "Булгаргаз" е изпратила до "Боташ" официално искане за подписване на анекс към подписаното в началото на 2023 г. споразумение, съобщи служебният министър на енергетиката. В него е "отптимизиран" резервираният капацитет, поискано е намаление на цената, като в нея са включени постоянна и променлива компонента, предвидена е и възможност за едностранно прекратяване на споразумението.

Министър Малинов не пожела да даде по-конкретни параметри на новите условия, които искаме в споразумението с "Боташ", защото било търговска тайна. Той не посочи и какви количества газ сме доставили по този договор до момента. В деловодството на парламента обаче ще бъде представен проектодоговора, както и друга чувствителна информация, така че депутатите да се запознаят с нея.

Служебното правителство е изплатило писмо до "Боташ" и министъра на енергетиката на Турция с искане предоговарянето на споразумението да бъдат приключени до края на юли, каза Малинов. Той вчера е имал и среща д турския посланик у нас. До момента обаче няма реакция от турска страна.

Депутати от "Възраждане" и БСП се възмутиха, че Малинов ще води преговорите за ново споразумение с турската газова компания "Боташ". Въпреки, че този договор бе подписан от тогавашния директор на "Булгаргаз" Малинов също участваше в подготвянето на това скандално споразумение като шеф тогава на "Булгартрансгаз".

Малинов съобщи и още една новост около договора с "Боташ" - постигнато е неформално споразумение за възможността "Булгаргаз" да предложи за прехвърляне част от правата по договора на трети страни. Това било договорено с е договорено по време на среща с турския министър Алпарслан Байрактар през април.

Двамата енергийни министри са възложили на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка с предоговарянето на споразумението.