„Булгартрансгаз“ не е заплашен от фалит

Тази версия няма основания, заяви премиерът акад. Денков

„Булгартрансгаз“ не е заплашен от фалит. Тази версия няма основания. Въведената преди няколко дни такса за внос и транзит на руски газ през България поражда задължение по отношение на „Газпром“, а не на държавите потребители на този газ или пък на „Булгартрансгаз“. Това коментира премиерът акад. Николай Денков по повод опасенията, че е възможно промяната в закона да се отрази негативно на финансовото състояние на газопреносното дружество.

Страната ни има ясни аргументи за таксата от 20 лв. за мегаватчас. „От една страна, ние защитаваме българския интерес - това са приходи, които могат да влязат в бюджета. От друга страна, има доста добра възможност по този начин да се създаде истинска конкуренция между тръбния и втечнения газ, от което би спечелила цяла Европа“, обясни министър-председателят. Той отново посочи, че в момента нищо не налага ползването на руски газ – има развитие на газопреносната мрежа и интерконектори.

Документите за новата такса са изпратени на Европейската комисия, предстоят разговори с представителите на другите европейски държави. Има вероятност те да започнат още следващата седмица на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

„Това, което правим, го правим в полза на българските граждани, на българската икономика и националната сигурност на България“, обобщи премиерът.