БЗНС: Държавен ли е Държавният Фонд Земеделие и държавническа ли е следваната политика?

Димитър Петков, лидер на БЗНС

Димитър Петков, лидер на БЗНС

През тази година се очерта изключително остър сблъсъка на земеделските стопани със ДФЗ, още по-лошото е, че няма воля напрежението да спадне. Напротив! Земеделските стопани масово бяха с орязани субсидии за 2023 г. по две причини: Заради неземеделски обекти в обработваните територии. Проблемът с опожарените площи също е фрапантен. Абсурдно е да има толкова.

 За нас от БЗНС е ясно, че Системата за мониторинг на площ, използвана в ДФЗ е тотално сбъркана. Липсата на самопризнание от страна на фонда за това потвърждава нашата позиция. Те сами се разобличиха като всички земеделски стопани обжалвали до 20 ноември м.г. получиха позитивен отговор. Така например „Системата“ заради 100 квадратни метра навес или площ, която има постоянен характер необработено поле, отрязва субсидиите на 5000 земеделски производители. Това са основно дребни и средни производители на плодове и зеленчуци. Абсурдно е заради 100 кв. м. навес, държавата да не ти плати субсидия за 300 декара земя. Ясно е че е необходимо преразглеждане на всички случаи, без значение дали производителите са пуснали молби или са пропуснали сроковете за обжалване. В случая става въпрос за държавническо отношение. 
След поредното некомпетентно управление на ДФЗ, насочено срещу производителите, БЗНС предупреждава: 

- Регистрираните земеделски производители отново ще намалеят чувствително. 
- Има опасност голяма част от тях да предпочетат да минат в сивия сектор.
- Спада на конкурентно способност спрямо съседните ни страни ще продължи. За нас няма съмнение, че докато в Народното събрание няма присъствие на представители на БЗНС, политиката в сектора ще продължи да бъде недалновидна, променлива и стихийна, независимо, че всеки министър, от която и да е управляваща политическа сила по презумпция декларира ангажираност с проблемите. Стратегия, свързана с производството, преработката и пласмента на земеделската продукция липсва. Провокираната непоносимост между отделни професионални земеделски асоциации, тяхната обвързаност с различни силни на деня, води до слабата им организационна сила. Те често играят ролята на назначен машинист на парен локомотив, който изпуска по заповед единствено парата от свирката. 

Ние от БЗНС категорично заявяваме, че необходимостта от ясна политическа идеология и изпълнение на национално отговорна политика в земеделския сектор е въпрос на националната сигурност за страната ни. Визионерство, но не в краткосрочен, а в дългосрочен план е решаващо за прехраната на населението, живота не само в малките населени места, но най-вече за икономиката на България и използване на потенциала за производство. 

ПП на БЗНС