Американският CBS показва как руският Су-27 е свалил американския дрон над Черно море

Американският телевизионен канал CBS показа видео, в което симулира възможен сценарий на "сблъсък“ между американски дрон и руски самолет над Черно море.

Според ТВ канала безпилотният летателен апарат (БЛА) е изпълнявал разузнавателна мисия. Сблъсъкът оставя безпилотния самолет "неконтролируем" и той пада в морето след инцидента.

„Нашият самолет MQ-9 извършваше рутинни операции в международното въздушно пространство, когато беше прихванат и ударен от руски самолет, което доведе до катастрофа и пълна загуба на MQ-9“, каза генерал Джеймс Хекър, командир на ВВС на САЩ в Европа и военновъздушните сили на Африка, се казва в изявление.

„Всъщност този небезопасен и непрофесионален акт на руснаците почти причини катастрофата на двата самолета“, каза Хекър.

Два руски изтребителя са участвали в инцидента. Преди сблъсъка самолетите са изляли гориво върху дрона и са летели пред него „по безразсъден, екологично несъобразен и непрофесионален начин“, отбелязват още от американското командване. 

Руският самолет вероятно също е бил повреден при инцидента, но е кацнал след това, каза Райдър, говорител на Пентагона, без да уточнява обаче къде е кацнал.

„Доколкото ми е известно към този момент, руснаците не са прибрали този самолет“, каза Райдър.

По-рано Държавният департамент на САЩ привика руския посланик Анатолий Антонов във връзка с инцидента над Черно море.

Руското министерство на отбраната отхвърли обвиненията на САЩ. Според изявлението на руското военно ведомство дронът е летял "с изключени транспондери, нарушавайки границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен с цел провеждане на специална военна операция [в Украйна]“.

Превод: Faktor.bg