ccu cgg cgg gca: Дванайсетте букви, които промениха света

Covid-19 работи като книга с инструкции

Геномът на новия коронавирус крие много кратка последователност, за която се подозира, че е основният виновник за необичайната му способност за заразяване и вирулентност, се твърди в публикация на испанския вестник El Pais.

Страховитият враг, който принуди милиарди хора да се крият в домовете си, е мъничко топче с дължина около 70 милиона милиметра. Новият коронавирус, наречен SARS-CoV-2 от учените, е толкова малък в сравнение с човек, колкото пиле в сравнение с цялата планета Земя. Това е големият противник на човечеството. Вирусът е просто много кратко съобщение, написано с комбинации от същите четири букви. Всеки от тях е първоначално на химично съединение с различни количества въглерод, водород, азот и кислород. С тези четири букви (a, u, g, c) е написан текстът, който е убил повече от 275 000 души, тъй като съществуването му е било открито преди малко повече от четири месеца.

Този генетичен материал, който някои вируси наследяват от други, наречен РНК, работи като книга с инструкции за създаване на протеините, които съставят SARS-CoV-2.

Геномът на новия коронавирус е дълъг около 30 000 букви, с достатъчно инструкции да проникне в клетката, да отвлече "апарата й" и да направи хиляди копия от себе си.

Целият геном SARS-CoV-2 би се побрал на четири страници на един вестник.

Около 4000 букви от този текст съдържат указанията за човешката клетка за производство на основното оръжие на вируса: неговия шип протеин, ключът, с който новите вируси ще отварят все повече и повече клетки.

Коронавирусният шип е като ключ от две части. Първият се свързва към ключалката: АСЕ2 рецептора на човешката клетка.

Втората част на ключа се занимава със сливането на вирусната мембрана и клетъчната мембрана.

Голямата новост на SARS-CoV-2 в сравнение с други коронавируси е появата на 12 допълнителни букви, поставени в неговия геном. Специалистите посочват тази много кратка последователност като основен виновник за нейната заразност и вирулентност.

Удивителен вирус

SARS-CoV-2 е необичаен. Респираторните вируси често заразяват или гърлото, или белите дробове. Тези, които са концентрирани в гърлото, причиняват по-леки симптоми, но много лесно се разпространяват. Вирусите, които навлизат в белите дробове, причиняват по-сериозни заболявания, но са много по-малко инфекциозни. SARS-CoV-2 е както силно заразен, така и потенциално много вирулентен.

Превод: Faktor.bg