Крал Чарлз III бе коронясан

В короната са инкрустирани 444 скъпоценни камъка

Снимка: скрийншот - Фактор, Би Би Си

Архиепископът на Кентърбъри постави короната на Свети Едуард върху главата на крал Чарлз Чарлз III с тържествен ритуал в Уестминстърското абатство.

При коронясването на краля прозвучаха оръдейни салюти от военните бази в цялата страна и от корабите на Негово Величество в морето.

Във всички краища на Кралството, включително в огневите станции в Единбург, Кардиф и Белфаст, в момента на коронацията на краля прозвучаха салюти в чест на историческия момент.

Докато се подготвяше да постави короната на главата на Чарлз, Уелби каза: "Кралю на кралете и Господарю на господарите, благослови, молим те, тази корона и така освети твоя раб Чарлз, на чиято глава днес я поставяш в знак на кралско величие, за да бъде увенчан с твоята благодатна милост и изпълнен с изобилна благодат и всички княжески добродетели; чрез този, който живее и царува върховно над всичко, един Бог, свят без край. Амин."

След като частта от церемонията приключи, Уелби възкликна: "Бог да пази краля!"

Всичко, което се говори за коронацията, се върти около този момент, когато короната от 17-и век, обсипана със злато и скъпоценни камъни, бе поставена на главата на монарха. Тя се използва само за този случай, преди да се върне в Лондонската кула.

Короната е висока около 30 см, а отблизо изглежда малко по-голяма, отколкото бихте очаквали - незабравима демонстрация на богатство. В нея са събрани 444 отделни скъпоценни камъка, включително сапфири, рубини, аметисти и топази.

За да се отбележи моментът, бяха чути и камбаните на абатството.

Последният човек, който е преживял подобно събитие, е майката на Чарлз – Елизабет, преди 70 години. /БГНЕС