Частен съдия изпълнител продава за 1.2 млн. лева част от апетитен имот на Цветан Василев

Търгът е по искане на синдиците на фалиралата банка

Цветан Василев

Частен съдебен изпълнител обяви за продан част от легендарния апартамент на бившия собственик на КТБ Цветан Василев - при градинката "Кристал", става ясно от регистъра на публичните продажби, посочва "Капитал". Тези 224 кв. м, представляващи по-малко от 20 на сто от общата площ на имота, и 23% идеални части, са оценени първоначално на над 1,2 милиона лева.

Търгът е по искане на синдиците на фалиралата банка. Оферти се приемат до края на работния ден на 2 септември. До участие в търга се допускат кандидати, които представят документ за внесен депозит в размер на 10% от обявената начална продажна цена.

Обявени за продажба от ЧСИ Галин Костов са 18,84 на сто идеални части от апартамента с офис, намиращ се на ул. "Аксаков" 10, ведно с 22,93 % идеални части от мястото, върху което е построена сградата, като това на практика са ипотекираните части в КТБ, отбелязва "Капитал". Самият имот е описан като самостоятелен обект на две нива, включващ офис, търговско помещение и търговски обект с мецанин и партер, като общата площ е близо 1207 кв. м. Според обявата освен ипотека върху него има и възбрана, която обаче по данни в Имотния регистър е била частично заличена през 2017 г. Подаваната част е само ипотекираната.

Собственик на имота е компанията "Спешъл инвест", която води до офшорно дружество. Първоначалният собственик на апартамента е "Инвест мениджмънт" - дружеството, в което бяха съсредоточени повечето имоти на Цветан Василев и семейството му.

Във фамозния апартамент с бронирани стъкла заминаха милиони левове във времето, в което Василев все още бе сред силните на деня. Жилището, на пъпа на центъра на столицата, стана "герой" и по делото за фалита на КТБ, като свидетелят - бившият счетоводител на банката Бисер Лазов, разказа наскоро само за малка част от разходите по него.

Според основния свидетел по делото Василев наел световноизвестния австрийски дизайнер Йозеф Гьобел. За неговите услуги било извършено едно плащане на 25 януари 2013 г. в размер на 990 602,97 евро и второ за 567 004,95 евро. Средствата по думите на свидетеля било лесно да се проследят - те идвали от отпуснати банкови кредити от КТБ съответно на 2 януари и 4 юни същата година. Загрижен, още тогава счетоводителят попитал Василев защо са толкова скъпи тези услуги и дали тези австрийци са наистина толкова добри - няма ли кой да изпълни добре обзавеждането и в България.

Но той му казал, че този дизайнер е много търсен поначало и за да го ангажираш, е необходимо месеци наред да бъдеш записан. А контактът му с Гьобел започнал още при изграждането на къщата в Бояна - екипът от австрийци дошъл при него, след като приключили работа при бившия президент на Украйна Виктор Янукович.