Частна армия на Путин се напълни с бунтовници от ЧВК "Вагнер" на покойния Пригожин

Руската „Росгвардия“, считана за частната армия на Владимир Путин, включи в редиците си хиляди наемници от частната военна компания „Вагнер“, собственост на загиналия Евгений Пригожин, предаде focus.de, позовавайки се на информация на Института за изследване на войната (ISW).

Това е интересен факт, имайки предвид, че на 24 юни 2023 година бунтовниците от „Вагнер“ тръгнаха на поход към Москва, за да свалят политическото и военно ръководство на Русия заради неуспехите, които търпяха окупаторите в Украйна. Малко преди достигане на столицата, Пригожин даде заповед за спиране на метежа с аргумента, че руснаците не трябва да проливат кръв помежду си. След което настъпи  "информационно затъмнение" около съдбата на самия Пригожин и неговите бойци.

Това в крайна сметка коства живота на Пригожин, чийто самолет беше свален няколко седмици по-късно, а част от наемниците в ЧВК "Вагнер" бяха уж прехвърлени в Беларус.

През декември 2023 година Кремъл прие закон, който позволи на „Росгвардия“ да сформира свои собствени доброволчески групировки. В момента е формиран 1-вият доброволчески корпус с останалия състав от ЧВК„Вагнер“, както и други новоназначени доброволци, вероятно споделящи политиката на Кремъл.