Чавушоглу: "Турската ос" ще бъде изградена от "по-мъдра, по-справедлива и по-почтена" сила

Първият дипломат на Турция говори за "дипломация на солидарността" (наречена от някои медии "дипломация на земетресението")

Мевлют Чавушоглу

Мевлют Чавушоглу

"Турската ос" - една от инициативите на ръководеното от Партията на справедливостта и развитието правителство за укрепване на дипломатическите връзки в глобален план, ще бъде изградена от "по-мъдра, по-справедлива и по-почтена" сила, заяви Мевлют Чавушоглу, съобщи "Сабах".

Турският външен министър направи обширно изказване на симпозиум в Истанбулския университет, озаглавен "Външните работи на Турция през вековния юбилей на републиката".

Първият дипломат на Турция спомена "дипломацията на солидарността" (наречена от някои медии дипломация на земетресението) след земетресенията от 6 февруари в югоизточната част на страната, при които загинаха хиляди хора. Той заяви, че след бедствието Турция е била свидетел на изключителна международна подкрепа.

"Това е резултат от нашата предприемчива, хуманна, пламенна и влиятелна външна политика", каза министърът. Турция беше една от трите държави, регистрирани като най-благотворителната страна въз основа на предоставената от нея хуманитарна помощ в сравнение с брутния ѝ национален доход.

"Всъщност нашата дипломация е просто проява на визионерска позиция, слята с духа на времето, който се откроява в хилядолетните традиции на нашата държава", каза той.

"Турците са имали своя държава, където и да отидат; всяка държава е означавала дипломация. Живеем в земи, където се е родила дипломацията, където е подписан първият мирен договор в историята", каза Чавушоглу, визирайки 2300-годишния договор от Кадеш между египтяните и анатолийската цивилизация на хетите.

"Нашето наследство и опит са в основата на признатите способности и сила на турската дипломация днес", каза още министърът.

Чавушоглу припомни думите на президента Реджеп Тайип Ердоган в неотдавнашна реч, в която той заяви, че Турция е дипломатическа сила, създаваща решения, служеща като посредник в други случаи, дипломатическа сила, защитаваща легитимните си права и интереси с достойнство, търпение и решителност.

Той заяви, че днес Тюркя разполага с една от най-значимите дипломатически мрежи в света с 260 мисии в чужбина.

Като припомни ситуационния доклад, написан от турски дипломат, след като при нападение, насочено срещу него, загива семейството му, и как той завършва новината, заявявайки, че е "на служба", Чавушоглу заяви, че те ще останат "на служба" благодарение на силата, която черпят от турската нация и нейната история.

"Бяхме на пост, когато евакуирахме над 100 000 турски граждани от чужбина по време на пандемията от Ковид-19. Бяхме дежурни по време на евакуацията на хора по време на войната в Украйна; бяхме на крак, докато помагахме на пострадалите от земетресението.

"Въпреки че останахме сами в стремежа си да работим за мира в Украйна, ние положихме усилия. Продължаваме да изпълняваме дълга си, като ръководим Истанбулското споразумение за зърното, за да осуетим световната продоволствена криза. Продължаваме дълга си като посредници за разрешаване на конфликти на места от Сомалия до Филипините, като работим по усилията за нормализиране на отношенията с други държави, за да осигурим мир и стабилност. Продължаваме да изпълняваме дълга си, като се борим с ислямофобията и расизма навсякъде", каза той.

Чавушоглу заяви, че Турция има самочувствие за поемане на нови инициативи, докато други държави предпочитат да се изолират, като отбеляза новата азиатска инициатива, засилването на дипломацията с латиноамериканските държави и отварянето на Африка, както и усилията за разпространение на практиката "Нулеви отпадъци" в целия свят. "Продължаваме да изпълняваме дълга си, като се застъпваме за ефективна многостранна политика", каза той.

"Ще продължим работата си за по-справедлив световен ред", заключи той. Турция е яростен поддръжник на реформите в Организацията на обединените нации, които да дадат повече гласност на страните извън свръхсилите в световните дела. Президентът Ердоган се прочу с мотото "светът е по-голям от пет", имайки предвид постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.