Чехия и Словакия: ЕС трябва да окаже натиск върху Русия

Съюзниците трябва да предотвратят заобикалянето на санкциите

Министър-председателите на Чехия и Словакия призоваха ЕС да окаже "целенасочен натиск" върху Кремъл, като се придържа към санкциите, наложени срещу Русия, предаде АФП.

"Важно е ЕС и неговите партньори да продължат да оказват целенасочен натиск върху Руската федерация и да прилагат задълбочено санкциите", заявиха премиерите в свое изявление.

Съюзниците трябва също така "да предотвратят заобикалянето на санкциите и да създадат механизми за наказване на отговорните за престъпленията, свързани с тази агресия" срещу Украйна, добавиха те.

През миналата седмица руският президент Владимир Путин призна, че санкциите на Европейския съюз може да имат отрицателни последици за икономиката на страната му.

Правителствата на Чехия и Словакия, ръководени съответно от Петер Фиала и Едуард Хегер, се срещнаха в западния словашки град Тренчин.

Това беше осмото съвместно заседание на кабинетите на двете страни - членки на ЕС и НАТО, които до мирното си разделяне през 1993 г. представляваха една държава - Чехословакия.

Двете държави са предоставили на Украйна значителна хуманитарна и военна помощ след началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Фиала и Хегер също така призоваха ЕС и НАТО да останат единни и да продължат да предоставят помощ на Киев. /БГНЕС