13 Май, 2025
/

Коледна пуйка с манатарки и сини сливи

Коледна пуйка с манатарки и сини сливи

снимка: Faktor.bg

Ароматната плънка и канапето от нарязано и задушено кисело зеле правят ястието изкусително вкусно

В традицията на българите обредният хляб и постните ястия са задължителни за трапезата на Бъдни вечер. За Коледа обаче менюто е много по-богато и то включва разнообразни местни гозби - печено прасенце върху кисело зеле, сарми, пържолки на тиган, капама и пр.

Ако обаче все още не сте решили с какво ястие да посрещнете Коледа, може да се възползвате от нашето предложение

КОЛЕДНА ПУЙКИ С МАНАТАРКИ И СИНИ СЛИВИ

Необходими продукти:

1 бр. фитка или пуйка (около 3-4 кг)
1-2 глава лук
1/2-2 ч.ч. сол (може и обикновена)
240 мл пилешки бульон
2 ч.ч. ориз
200гр счукани на едро орехи
200 гр сушени сини сливи
2-3 по-едни манатарки (пресни или сушени)
1/2 ч.ч. масло (разтопено)
1 кисела зелка

Начин на приготвяне:

Пуйката се осолява и оставя да престои едно денонощие, за да стане месото и крехко и ароматно. 

Първо се приготвя плънката, с която се пълни пуйката или фитката. В малко мазнина и сол се задушава нарязания на ситно лук. Когато омекне, към него се добавя измития ориз (2 ч.ч.) и се бърка, докато се остъкли. След това се доливат 6 чаши топла вода и се вари докато се сготви. За аромат се добавят 2-3 манатарки /пресни или сушени/, нарязани на ситно, които се добавят 10 минути, преди да бъде сготвен ориза. Към готовия вече ориз се прибавят орехите и сините сливи, овкусява се с бял пипер и се оставя за известно време да отдъхне. 

С готовата плънка се напълва фитката или пуйката. Слага се в подходяща по-дълбока тава, леко намаслена и се пече на умерена фурна не по-малко 3 часа, като от време на време се залива с пилешкия бульон и се обръща на всеки час, за да се опече равномерно от всички страни.

През това време задушаваме с мазнина накълцаната на ситно кисела зелка докато се сготви. 

Преди да извадим готовата  фитка или пуйка от фурната, около нея се нарежда киселото зеле. За да не прегори коричката на птицата е добре да се покрие с няколко листа кисело зеле. Пече се още около 30 минути, докато зелето се запече.

Готовото ястие се сервира в големи плоски чинии. Задължително се поднася с много червено вино.

Сподели:

Коментари (0)

Скариди с аспержи, мус и бурата - пролетна симфония за сетивата

Скариди с аспержи, мус и бурата - пролетна симфония за сетивата

Тази рецепта със скариди, млади аспержи, копринен мус от жълтъци и мека текстура на бурата е истинско гастрономическо удоволствие. Съчетала деликатна елегантност с изтънчен вкус, тя е идеално предястие за специален обяд или вечеря

Биленик – вкусът на домашния уют

Биленик – вкусът на домашния уют

Това тестено ястие носи едновременно усещането за домашен уют и кулинарна традиция, напомняща за онези простички гозби, приготвяни с обич, но без излишна претенция

Агнешки пеперудки със сладък картоф и свежа салата

Агнешки пеперудки със сладък картоф и свежа салата

Рецептата, която ви предлагаме, чудесно се вписва във вкусно и лесно за приготвяне пролетно меню – агнешкото е класика за сезона, а свежата салата и сладките картофи внасят баланс и лекота в менюто