25 Декември, 2024
/

Коледна пуйка с манатарки и сини сливи

Коледна пуйка с манатарки и сини сливи

снимка: Faktor.bg

Ароматната плънка и канапето от нарязано и задушено кисело зеле правят ястието изкусително вкусно

В традицията на българите обредният хляб и постните ястия са задължителни за трапезата на Бъдни вечер. За Коледа обаче менюто е много по-богато и то включва разнообразни местни гозби - печено прасенце върху кисело зеле, сарми, пържолки на тиган, капама и пр.

Ако обаче все още не сте решили с какво ястие да посрещнете Коледа, може да се възползвате от нашето предложение

КОЛЕДНА ПУЙКИ С МАНАТАРКИ И СИНИ СЛИВИ

Необходими продукти:

1 бр. фитка или пуйка (около 3-4 кг)
1-2 глава лук
1/2-2 ч.ч. сол (може и обикновена)
240 мл пилешки бульон
2 ч.ч. ориз
200гр счукани на едро орехи
200 гр сушени сини сливи
2-3 по-едни манатарки (пресни или сушени)
1/2 ч.ч. масло (разтопено)
1 кисела зелка

Начин на приготвяне:

Пуйката се осолява и оставя да престои едно денонощие, за да стане месото и крехко и ароматно. 

Първо се приготвя плънката, с която се пълни пуйката или фитката. В малко мазнина и сол се задушава нарязания на ситно лук. Когато омекне, към него се добавя измития ориз (2 ч.ч.) и се бърка, докато се остъкли. След това се доливат 6 чаши топла вода и се вари докато се сготви. За аромат се добавят 2-3 манатарки /пресни или сушени/, нарязани на ситно, които се добавят 10 минути, преди да бъде сготвен ориза. Към готовия вече ориз се прибавят орехите и сините сливи, овкусява се с бял пипер и се оставя за известно време да отдъхне. 

С готовата плънка се напълва фитката или пуйката. Слага се в подходяща по-дълбока тава, леко намаслена и се пече на умерена фурна не по-малко 3 часа, като от време на време се залива с пилешкия бульон и се обръща на всеки час, за да се опече равномерно от всички страни.

През това време задушаваме с мазнина накълцаната на ситно кисела зелка докато се сготви. 

Преди да извадим готовата  фитка или пуйка от фурната, около нея се нарежда киселото зеле. За да не прегори коричката на птицата е добре да се покрие с няколко листа кисело зеле. Пече се още около 30 минути, докато зелето се запече.

Готовото ястие се сервира в големи плоски чинии. Задължително се поднася с много червено вино.

Сподели:
За Коледната трапеза – зимна борания

За Коледната трапеза – зимна борания

Предлагаме ви една по-различна рецепта за постно ястие, което се вписва идеално в празничната традиция на Рождество. Освен, че се готви лесно, то е и много вкусна зимна гозба

Тиквена угодия

Тиквена угодия

Угодия идва от глагола "угаждам" - да си направиш нещо толкова вкусно, че чак да си оближеш пръстите

“Призракът на печената тиква” в зимна баница (по Душко Добродушков)

“Призракът на печената тиква” в зимна баница (по Душко Добродушков)

Тиквата е присъствала неизменно на трапезата на нашите предци, но особено през зимата с нея могат да се направят истински магии в кухнята