5 Декември, 2025
/

Коледна пуйка с манатарки и сини сливи

Коледна пуйка с манатарки и сини сливи

снимка: Faktor.bg

Ароматната плънка и канапето от нарязано и задушено кисело зеле правят ястието изкусително вкусно

В традицията на българите обредният хляб и постните ястия са задължителни за трапезата на Бъдни вечер. За Коледа обаче менюто е много по-богато и то включва разнообразни местни гозби - печено прасенце върху кисело зеле, сарми, пържолки на тиган, капама и пр.

Ако обаче все още не сте решили с какво ястие да посрещнете Коледа, може да се възползвате от нашето предложение

КОЛЕДНА ПУЙКИ С МАНАТАРКИ И СИНИ СЛИВИ

Необходими продукти:

1 бр. фитка или пуйка (около 3-4 кг)
1-2 глава лук
1/2-2 ч.ч. сол (може и обикновена)
240 мл пилешки бульон
2 ч.ч. ориз
200гр счукани на едро орехи
200 гр сушени сини сливи
2-3 по-едни манатарки (пресни или сушени)
1/2 ч.ч. масло (разтопено)
1 кисела зелка

Начин на приготвяне:

Пуйката се осолява и оставя да престои едно денонощие, за да стане месото и крехко и ароматно. 

Първо се приготвя плънката, с която се пълни пуйката или фитката. В малко мазнина и сол се задушава нарязания на ситно лук. Когато омекне, към него се добавя измития ориз (2 ч.ч.) и се бърка, докато се остъкли. След това се доливат 6 чаши топла вода и се вари докато се сготви. За аромат се добавят 2-3 манатарки /пресни или сушени/, нарязани на ситно, които се добавят 10 минути, преди да бъде сготвен ориза. Към готовия вече ориз се прибавят орехите и сините сливи, овкусява се с бял пипер и се оставя за известно време да отдъхне. 

С готовата плънка се напълва фитката или пуйката. Слага се в подходяща по-дълбока тава, леко намаслена и се пече на умерена фурна не по-малко 3 часа, като от време на време се залива с пилешкия бульон и се обръща на всеки час, за да се опече равномерно от всички страни.

През това време задушаваме с мазнина накълцаната на ситно кисела зелка докато се сготви. 

Преди да извадим готовата  фитка или пуйка от фурната, около нея се нарежда киселото зеле. За да не прегори коричката на птицата е добре да се покрие с няколко листа кисело зеле. Пече се още около 30 минути, докато зелето се запече.

Готовото ястие се сервира в големи плоски чинии. Задължително се поднася с много червено вино.

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.