Черната кутия на падналия МиГ – бъркане в торба с кобри или защо Русия се чуди как да се откаже от тази „чест” с разчитането й

НАТО стои в засада и готовност да извади свои радарни разпечатки и да покаже истинат

Загиналия пилот Валентин Терзиев

Загиналия пилот Валентин Терзиев

Григор Лилов

На 24 юни беше открита „черната кутия” на нашия МиГ, който падна над Черно море и извадена от дъното. 
Днес е 13 август. Почти два месеца изминаха от момента, в който тя се оказа в ръцете на разследващите. И тази „черна кутия” все още е в България и още не е разкодирана. 
Водели се преговори с руската страна. 

Докога?

Началникът на отбраната адмирал Евтим Евтимов днес сутринта по БНТ категорично отрече моето заключение, че самолетът е свален с ракета. 
„Имаше много теории на конспирацията, но нито НАТО е намесено, нито сръбските колеги. Отричам категорично да е свален самолета.”
(Виж видео от ученията в края на текста, б.а.)

Напомням, че според разкритията ми на полигона в Шабла в същата драматична нощ и по същото време са се отработвали ракетно-зенитни стрелби на българската армия, части на американската, части на сръбската. 

Цел на учението е било взаимодействие на военно-въздушните сили и противовъздушната отбрана при отразяване на вражеска 
атака.

Проучването ми установи, че в съответната нощ българите и американците са стреляли с ракети, които нямат необходимата далекобойност да поразят самолета над водите на Черно море. Сърбите са стреляли с руските ракети „Нева”, която са притежавали. 
Веднага след гибелта на самолета и пилота ученията бяха прекратени. 

Оказа се, че сръбското външно министерство и тяхното министерство на отбраната внимателно следят този профил във „Фейсбук” (моя) и след поредните разкрития последва гневно опровержение от тяхна страна на „злонамерените и некоректни твърдения”. Случайно или не, това се случи точно в деня, в който извадиха от водата черната кутия на „МиГ”-а. 
От българска страна няма официално министерско изявление, че плета конспирации освен многобройни клетви, че конспиративните теории не са верни, както се случи и днес. 

Конспирация или не, но са факти:

- съвместни стрелби с комплекси на противовъздушната отбрана, стартирали на 7 юни;
- учение в драматичната нощ за тяхно взаимодействие с бойната авиация;
- тотално мълчание какво показват радарните разпечатки;
- крайно непълен доклад на Военна полиция за произшествието – чиста проба поръчково четиво за успокояване на общественото мнение;
- опит на отговорни държавни факти да се укрие сръбското военно присъствие на полигона (антиконституционно и незаконно - никога не е гласувано от български парламент) и съвместните учения на нашата армия с тяхната, започнали още от 2011 г.; 
- курсове на загиналия пилот Валентин Терзийки на тренажор в Сърбия, което предполага и известно знание на сръбски език. (затова ли точно неговият полет стана неволна жертва на „взаимодействието”?)
И т.н. 

На този фон е ясно нежеланието на руснаците да приемат „черната кутия” за разкодиране. 
Такава тяхна крачка е равносилна на 

бъркане в торба с кобри, 

собствено скандално дискредитиране или такова на техен съюзник. 
Защо?
-  Ако данните потвърдят моето разследване за гафа в ученията – неволно сваляне с ракета от сърбите, гори техен основен съюзник на Балканите – Белград. 
- Ако данните посочат, че е имало техническа неизправност на самолета или на оръжието, което е носил, гори тяхната корпорация „МиГ”. 
- Ако съобщят, че пилотът е сбъркал – още по-голям гаф. 

Според мен 

НАТО стои в засада

 и готовност да извади свои радарни разпечатки, свои записи на радиобмена по време на ученията и свои аерокосмически снимки за действително случилото се. 
И изчаква моментът, за да щракне капанът – да се произнесат руснаците, за да ги натика в миша дупка. Затова и кутията не е изпратена за разчитане нито в Украйна, нито в Полша, нито в Германия, където имат необходимите специалисти и устройства, а се чака да я приеме Русия, която пък се чуди как да се откаже от тази „чест”. 
.
А там, където е намесена геополитиката, истината никога не е желан гост. 

 Ще отбележа, че и при това разследване имаше подмяна със задна дата на текстовете на постановления на Министерския съвет за тези учения с цел да се отрече въоръжено преминаване през българска територия и присъствие на сръбски войски у нас - както в информационната му система, така и в „Държавен вестник”, освен това опит да се укрие секретно постановление, та трябваше и тези машинации да разкрия, за да ги откажа от такива евтини фалшификации.

*** Снимката е от началото на стрелбите в онази драматична нощ.