Четирима телефонни измамници получиха от 3 до 5 години затвор

Решението е на Апелативния специализиран наказателен съд

Четирима ало-измамници получиха от 3 до 5 години затвор. Решението е на Апелативния специализиран наказателен съд. Организираната престъпна група за телефонни измами действала в Старозагорско, Плевенско, Габровско и други райони на страната от октомври 2010 г. до юни 2012 г.

По 5 години лишаване от свобода получиха участниците в групата Румен С. и Младен П., а 3 години затвор - Дейвид Г. Четвъртият осъден Петър И. се включил в престъпната дейност на групата през април 2012 г. За участието си в две измами Петър И. е осъден на 6 месеца затвор. Той има да изтърпява общо 3-годишно наказание заради условна присъда на Районен съд - Велико Търново от 2008 г. - 2 г. и 6 месеца лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок (в рамките на който извършил ново престъпление). Петър И. е участвал в две измами за общо 3 700 лв. в село Роза, Ямболско, и град Николаево, област Стара Загора, извършени заедно с Румен С. и Дейвид Г.

На 27 април 2018 г. Спецсъда оправда четиримата заради липса на достатъчно доказателства за наличие на организирана престъпна група. Втората съдебна инстанция отмени присъдата и наложи на подсъдимите ефективни наказания.

Румен С., Младен П. и Дейвид Г. са признати за виновни за четири измами в град Левски, град Шипка и селата Габарево, Горно Изворово и Голямо Дряново (през периода 27 октомври 2010 г. - 3 януари 2011 г.) на обща стойност 18 976 лв. Те са осъдени и за други четири деяния на територията на областите Стара Загора, Ямбол и Плевен с причинени вреди за общо 8 200 лева. Схемата, по която участниците в групата въвеждали в заблуждение жертвите си за това, че техен близък е причинил катастрофа, при която е пострадало дете, и е необходимо да се плати, за да не бъде търсена наказателна отговорност от близкия им. Присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.