Черният пипер блокира разпространението на COVID-19

Учени от Института по цитология на Руската академия на науките „Луи Пастьор” установиха, че веществото пиперин в черния пипер може да блокира разпространението на COVID-19, а резултатите от изследването им са публикувани в списание Biomedicines.

Олга Остроумова, главен научен сътрудник в Института и член на Руската академия на науките обясни, че един от начините за намаляване на разпространението на коронавируса е създаването на лекарства, които блокират протеините на повърхността на човешката клетка, към които се прикрепя инфекциозен агент за по-нататъшно проникване. В същото време COVID-19 постоянно и бързо мутира. Това води до факта, че протеините, чрез които вирусът навлиза в клетките, могат постоянно да се променят и с течение на времето такива лекарства губят своята ефективност.

Ето защо руски учени решиха да изследват вещества, които могат да блокират не взаимодействието с протеини, а сливането на липидните мембрани на човешките клетки и коронавируса - това е предпоставка за проникване на вируса в клетката, обясни специалистът.

"За това са използвани растителни алкалоиди. Например най-ефективното съединение – пиперинът, което се съдържа в черния пипер, отдавна се използва в биоактивни добавки за различни медицински цели", каза Остроумова.

За експеримента са избрани 20 различни алкалоида. При тестване върху модели на вирусни и клетъчни мембрани в присъствието на фрагмент от протеина на коронавирусната инфекция, който е отговорен за сливането, пиперинът показа най-голяма ефективност.

Изследователите стигнаха до заключението, че пиперинът променя свойствата на вирусната липидна обвивка. В резултат на това вирусът губи способността си да се слива с мембраните на човешките клетки и не може да проникне в тях, като по този начин се спира разпространението на COVID-19./БГНЕС