COVID удря и тазобедрените стави

Зачестяват случаите на смяна на тазобедрена става сред млади пациенти, преболедували вируса

Напоследък наблюдаваме зачестяване на случаите, при които се налага смяна на тазобедрена става, сред пациенти, преболедували COVID-19, защото се установи, че тази инфекция засяга съдовете в целия организъм. Това заяви в интервю за БТА д-р Мария Кацарова, главен асистент в Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев" - Горна баня. Пред агенцията тя обяснява, че коронавирусната инфекция понякога засяга кръвоносните съдове, които хранят сърцето, при други пациенти – белият дроб или бъбреците, и затова се появяват и толкова много усложнения.

При пациенти, при които коронавирусната инфекция засегна кръвоносните съдове, изхранващи главите на тазобедрените стави, се установява асептична некроза, добави експертът. Д-р Кацарова посочи, че засега няма случаи, в които да се налага смяна на тазобедрена става на деца, преболедували COVID-19, но случаите на силно увредени тазобедрени стави на хора, преболедували заразата, се увеличават.

Асептичната некроза е заболяване, при което се засягат кръвоносните съдове, които хранят главата на тазобедрените стави. При засягането им се образуват тромби и когато кръвоносните съдове се запушат, главата на тазобедрената става не може да се храни, изпада в некроза и се получава нещо като инфаркт на тазобедрените стави. Обикновено оплакванията сред пациентите се появяват година след преболедуване на COVID-19, а най-младите са на около 30-годишна възраст, допълни тя.

Първите симптоми са болка в ингвиналните гънки или в тазобедрените стави, както и ограничаване на възможността за движение, каза още д-р Кацарова. Заболяването се установява чрез рентгенова снимка, но съвсем ранните му форми налагат изследване с ядрено-магнитен резонанс, защото рентгенът не го улавя.

Асептичната некроза на тазобедрените стави вследствие на преболедуване на коронавирусната инфекция наблюдаваме и сред все по-млади хора, посочи още д-р Кацарова. По думите ѝ има пациенти на 30-годишна възраст, а обикновено смяна на тазобедрена става се налага след 60-годишна възраст. Близо година след преболедуване на коронавирусната инфекция пациентите идват при нас с оплаквания за болка и вече нарушени стави. Асептичната некроза се появява, независимо от тежестта на протичането на COVID-19, добави тя.

По принцип асептичната некроза може да се появи вследствие на хроничен алкохолизъм, на травми, на лечение с кортикостероиди и на някои заболявания, каза още д-р Кацарова.

След смяна на тазобедрена става човек може да се върне към нормалния си начин на живот, каза още д-р Кацарова, но уточни, че се препоръчва да се избягват спортове, натоварващи тазобедрените стави. Не се препоръчва каране на ски, но човек може да плува или да кара колело. Ограниченията в спортуването, свързано със сериозно физическо натоварване, остават за цял живот, напомни д-р Кацарова.