Курортите са сред основните места, където можем да се заразим
Летните вируси понякога водят до усложнения като менингит, енцефалит и сърдечни проблеми, включително възпаление на сърдечните структури. За това предупреждават здравни експерти и лекари.
Бързо развалящата се храна поради високите температури, мръсната вода и липсата на хигиенни навици са основните причини за тези масови летни заболявания, коментират общопрактикуващи лекари.
"Това, което наблюдаваме в момента, са вирусите, които причиняват стомашно-чревни нарушения", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.
Тя постави акцент върху данните за остри гастроколити и ентероколити.
"Броят им тази година съществено превишава този от миналата или от 3800 случая за същия период тогава, сега са 5600. Една съществена част от тях заемат вирусните заболявания. Да не забравяме и че има бактерии, като салмонелите и патогенната ешерихия коли", уточни тя пред "Труд".
"Това са болести, които се предават веднъж с мръсни ръце и втори път, много от храните могат да бъдат заразени и затова на продукти от животински произход трябва добра термична обработка и едно добро съхранение. Не оставяйте храната от обяд за вечеря на стайна температура, защото останали паттогенни бактерии ще се размножат. Така ни грози интоксикация или инфекция", подчерта проф. Христова.
Според нея усложненията се регистрират при рисковите групи - бебета и малки деца, бременни жени, възрастни хора и тези с имунен дефицит.
Още от Чичо доктор
Знаете ли че: НЗОК има безплатна и актуална услуга за пациенти
Изгубили сте синята си книжка или искате да смените личния си лекар? Или може би искате да научите колко е валидността на направлението ви? Отговор може да получите веднага..
Във ВМА ще извършват прецизни операции с робот Da Vinci Xi
Новата роботизирана система е по-малко инвазивна при операциите, пациентите се възстановяват по-бързото, рисковете от усложнения са по-малко
Закуската с бекон може да увеличи риска от деменция с 25%
Авторът на изследването, което е публикувано в списание Neurology, д-р Даниел Уанг заявява, че месото изглежда състарява мозъка по-бързо