Магнитна буря удря Земята на 6 февруари, как да се справим

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 6-7 февруари. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1-G2. Както е известно, магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен". На 2 февруари астрономи от Института по приложна геофизика на NASA са регистрирали изригване на Слънцето от клас М6, като причината за изригването е от слънчевите петна – AR3559. 

Както е известно, магнитните бури са колебания в магнитното поле на Земята, които възникват в резултат на плазмени изблици на Слънцето. Тези явления могат да повлияят негативно на функционирането на комуникационните системи и здравето на хората, чувствителни към промените във времето.

Силни магнитни бури се очакват на 25 и 26 февруари. Събития със среден интензитет са предвидени за 7, 8, 9 и 10 февруари. А на 11, 12, 13, 14, 17 и 19 февруари бурите ще са слаби.

Учени спорят дали магнитните бури влияят на хората и как става това. Тези от нас, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Как да се справим в периода на магнитната буря? 

- Избягвайте изтощителни натоварвания и прекарвайте повече време на открито.

- Сън най-малко 8 часа.

- Пийте повече чиста вода.

- Яжте пресни плодове и зеленчуци.

- Откажете се от алкохол, кафе и силен чай.

- Не яжте мазни, пържени, солени, пикантни храни.

- Избягвайте стресови ситуации.

- Отваряйте прозореца в стаята си възможно най-често.

- Не шофирайте, правете йога и медитация.

- Следете кръвното налягане.