С наградата за медицина започва Нобеловата седмица

Днес, когато започва седмицата на Нобеловите награди в Швеция, в областта на медицината могат да бъдат отличени изследвания на нарколепсията, рака или създаването на мРНК ваксината срещу коронавируса. Експертите за момента не виждат ясен фаворит за наградата за мир, предаде АФП.

Наградите, връчени за първи път през 1901 г., са създадени от шведския изобретател и филантроп Алфред Нобел в завещанието му от 1895 г., за да се отдаде почит на онези, които са "донесли най-голяма полза на човечеството".

Наградата за медицина е първата, която ще бъде обявена в Стокхолм в понеделник около 11:30 ч. (09:30 ч. по Гринуич), следвана от наградите за физика във вторник, за химия в сряда и за литература в четвъртък.

Наградата за мир - най-дългоочакваната Нобелова награда и единствената, която се обявява в Осло, ще бъде връчена в петък, преди наградата за икономика да закрие призовата седмица на 9 октомври.

През годините наградата за медицина е увенчала революционни открития като откриването на рентгеновия апарат, пеницилина, инсулина и изследването на човешкото ДНК.

Няколко наблюдатели на Нобеловите награди предполагат, че тази година наградата може да бъде присъдена за изследване на нарколепсията и откриването на орексина - невропептид, който помага за регулирането на съня.

Тя би могла да отиде и при родените в Унгария Каталин Карико и Дрю Вайсман от САЩ за изследванията, довели директно до първите мРНК ваксини за борба с Ковид-19, направени от Pfizer и Moderna.

Тяхното откритие вече е носител на множество големи награди за медицина, но в днешно време Нобеловият комитет често изчаква десетилетия, за да връчи наградите си, за да се увери, че изследванията са издържали проверката на времето./БГНЕС