Учени алармират: Нарастват случаите на птичи грип при бозайници, вирусът се променя бързо

"Нещо се случи" в средата на 2021 г.

Експерти предупреждават, че вирусът, на който се дължи рекордният брой случаи на птичи грип сред птиците по света, се променя бързо - затова се засилват призивите към държавите да ваксинират домашните птици, предаде АФП.

Макар да подчертават, че рискът за хората остава нисък, експертите, учените отбелязват, че разрастването на заразата и при бозайниците е причина за безпокойство.

Откакто се появява за първи път през 1996 г., вирусът на птичия грип H5N1 досега се е ограничавал предимно до сезонни епидемии.

Но "нещо се случи" в средата на 2021 г., което направи групата вируси много по-заразна, според Ричард Уеби, ръководител на центъра за сътрудничество на Световната здравна организация, който изучава грипа при животните.

Оттогава насам огнищата продължават през цялата година, разпространяват се в нови райони и водят до масова смъртност сред дивите птици и избиване на десетки милиони домашни птици.

Уеби, който е изследовател в Детската изследователска болница "Сейнт Джуд" в американския град Мемфис, заяви пред АФП, че това е абсолютно най-голямото огнище на птичи грип, което светът е виждал.

Той е ръководител на изследване, публикувано тази седмица в списание „Nature Communications“, което показва как вирусът бързо е еволюирал при разпространението си от Европа в Северна Америка.

В изследването се казва, че вирусът е увеличил вирулентността си, което означава, че след появата си в Северна Америка причинява по-опасни заболявания.

Изследователите заразили фретка (домашен пор – бел.ред.) с един от новите щамове на птичия грип.

Установено е неочаквано "огромно количество" от вируса в мозъка му, което показва, че той е причинил по-сериозно заболяване от предишните щамове, твърди Уеби.

Подчертавайки, че рискът при хората все още е нисък, той каза, че "този вирус не е статичен, а се променя".

"Това увеличава потенциала, дори само по случайност" вирусът да "придобие генетични черти, които му позволяват да бъде по-скоро човешки вирус", каза той.

В редки случаи хора са се заразявали с понякога смъртоносния вирус, обикновено след близък контакт със заразени птици.

Вирусът е открит и при нарастващ брой бозайници

което Уеби определи като "наистина, наистина тревожен знак".

Миналата седмица Чили съобщи, че от началото на годината по северното крайбрежие на страната от птичи грип са умрели близо 9000 морски лъва, пингвини, видри, морски свине и делфини.

Смята се, че повечето бозайници са се заразили с вируса като са яли заразена птица.

Но Уеби каза, че "най-много ни плашат" индикациите от испанска ферма за норки или сред морските лъвове край Южна Америка, че вирусът

може да се предава между бозайниците

Иън Браун, ръководител на вирусологията в Агенцията за здраве при животните и растенията на Обединеното кралство, заяви, че все още няма "ясни доказателства, че този вирус лесно се поддържа при бозайниците".

Макар че вирусът се променя, за да стане "по-ефикасен и по-ефективен при птиците", той остава "неадаптиран към хората", каза Браун пред АФП.

Птичите вируси се свързват с различни рецептори на клетката-гостоприемник, а не човешките вируси, каза Уеби.

Необходими са "две или три незначителни промени в един протеин на вирусите", за да станат по-приспособими към хората, каза той.

"Това е нещото, което търсим."

Един от начините да се намали броят на всички случаи на птичи грип и, съответно, да се намали рискът за хората е държавите

да ваксинират домашните си птици

Няколко страни, сред които Китай, Египет и Виетнам, вече проведоха кампании за ваксиниране на домашните птици.

Но много други не са склонни да го направят поради ограниченията за внос в някои райони и опасенията, че ваксинираните птици, които все пак се заразяват, могат да се промъкнат сред останалите.

През април Съединените щати започнаха да тестват няколко кандидати за ваксина за потенциално използване при птици.

Франция наскоро заяви, че се надява да започне ваксинация на домашните птици още през есента на тази година.

Кристин Мидълмис, главният ветеринарен лекар на Обединеното кралство, заяви, че ваксинирането на домашните птици не е "сребърен куршум, тъй като вирусът се променя постоянно".

Но държавите, които традиционно се въздържат, трябва да обмислят възможността за по-често ваксиниране на домашните птици, заяви Мидълмис пред АФП по време на събитие в посолството на Обединеното кралство в Париж миналата седмица.

Генералният директор на Световната организация за здравеопазване на животните Моник Елоа заяви, че въпросът за ваксинирането на домашните птици трябва да бъде "поставен на масата".

В края на краищата "сега всички знаят, че пандемията не е просто фантазия - тя може да бъде реалност", добави тя. /БГНЕС