Учени: Излишъкът от цинк в организма намалява риска от остри респираторни инфекции


Повишената концентрация на цинк в организма на човека намалява с около една трета вероятността от тежки респираторни инфекции и ускорява отшумяването на кашлицата и други нейни симптоми. До такъв извод са стигнали медици, чиито заключения са публикувани в научното списание BMJ Open.

Хранителните добавки с високо съдържание на цинк може да намалят риска от поява на респираторни заболявания, да намалят тяхната продължителност и да потиснат част от симптомите им при хора, в чийто организъм има нормално количество цинк, пишат учените.

До такъв извод са стигнали медици под ръководството на проф. Дженифър Хънтър от университета в Западен Сидни, след като са анализирали резултатите от клинични изпитвания, правени през последните десетилетия. Учените са проучили 28 изследвания, в които са участвали около 5 500 души.

Медиците проучвали как влияят върху човешкия организъм различните видове хранителни добавки, витамини и други препарати, съдържащи цинк. Някои от участниците в проучването са боледували от грип, простуда и други респираторни заболявания, а проф. Хънтър и екипът ѝ оценили как цинкът е повлиял върху здравето на болните.

Анализът показва, че повишената концентрация на цинк в организма може да е намалила риска от явни форми на респираторни инфекции с около 32%, а освен това е ускорила с около две денонощия оздравителния процес на заболелия. С увеличено съдържание на цинк се свързва и облекчението на състоянието на болните – вероятността от кашлица и други проблеми с гърлото в този случай е намаляла с 40%.

Учените са на мнение, че тези резултати означават, че цинкът играе важна роля в защитата на организма от различни вирусни респираторни инфекции. Затова Хънтър и колегите ѝ предлагат да се направят клинични изпитвания и да се проучи как излишъкът или недостигът на цинк влияе върху протичането на COVID-19, съобщава БГНЕС