Здравното министерство посочи какви са разликите между Ковид-19, грип и настинка

Това дава възможност да се ориентираме по симптомите, когато имаме здравен проблем

С публикация в профила си във "Фейсбук" Министерството на здравеопазването обобщава разликите между COVID-19, грип и настинка. Ведомството посочва, че особено уязвими при грип и коронавирусна инфекция са възрастните, както и хората с хронични заболявания. По тази причина те е най-желателно да се ваксинират, като интервалът между ваксината срещу грип и COVID-19 е препоръчително да бъде поне две седмици.

Според информацията на ведомството настинката, грипът и COVID-19 имат различни вирусни причинители: до настинки водят риновирусите (от древногръцки език "рино" означава "нос"), до грип водят инфлуенца вирусите, а до заболяването COVID-19 води вирусът SARS-CoV-2. Министерството посочва и многократно заявяваното от учени в България и по света, че новият коронавирус се разпространява по-лесно от грипните вируси, както и че заразяването по-често може да протече по-тежко. "Освен това при заразяване с коронавируса появата на първите симптоми отнеме повече време, а заразените хора са зара́зни по-дълго в сравнение с болните от инфлуенца", пишат още здравните власти.

За симптомите на настинка министерството пише: главно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появи и лека температура. Обикновено не настъпват усложнения.

За симптомите на грипа министерството пише: внезапна поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването могат да включват обща слабост, изпотяване, хрема и гадене. Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да бъде развита и инфекция на средното ухо. В редки случаи може да се стигне и до усложнения като възпаление на мозъка и на сърдечния мускул.

За симптомите на COVID-19, най-честите сред които са кашлица и температура, министерството пише: Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух.

Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост. Особена характеристика на COVID-19 са нарушенията на обонянието или вкуса.

Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло.
Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят седмици и дори месеци след заразяване с COVID-19.