Чучело на Ердоган бе изгорено пред парламента на Швеция

Полицията в Стокхолм само е наблюдавала събитието

Чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е било изгорено пред парламента на Швеция, която чака одобрението на Анкара за присъединяване към НАТО. Полицията в Стокхолм само е наблюдавала събитието, съобщава турският вестник „Yeni Şafak“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано заяви, че се надява на напредък по ратификацията на членството на Швеция от страна на Турция, след като турският парламент възобнови заседанията си тази есен.

"В Швеция, която се опитва да получи съгласието на Турция да се присъедини към НАТО, атаките срещу националните и духовните ценности не спират. Привърженици на терористичната организация ПКК (Кюрдска работническа партия, забранена в Турция) се събраха в столицата Стокхолм и изгориха пред сградата на шведския парламент чучело, за което се твърди, че наподобява лицето на президента Ердоган. Вместо да предотврати провокацията, полицията, която се намираше наблизо, наблюдаваше събитието както обикновено", пише вестникът.

Съобщава се също, че поддръжници на ПКК са били забелязани да носят плакат, който обявява, че са получили разрешение от полицията да проведат демонстрация срещу членството на Швеция в НАТО в центъра на Стокхолм на 30 септември.

"Антитурските митинги в Швеция не са нещо ново. На 11 януари група поддръжници на терористичната организация ПКК се събраха пред историческото кметство на Стокхолм, закачиха кукла, наподобяваща президента Ердоган, за краката на стълб пред сградата и публикуваха видеоклип в социалните мрежи. Видеото, което беше разпространено в социалните медии от акаунти, свързани с терористичната организация ПКК, показваше заплахи срещу Турция и президента Ердоган с турски субтитри. В отговор шведският посланик в Анкара Стафан Херстрьом беше извикан в Министерството на външните работи и порицан", припомня вестникът.

Финландия и Швеция подадоха заявление за присъединяване към алианса през май 2022 г. на фона на събитията в Украйна. Финландия стана 31-ият член на НАТО на 4 април. Кандидатурата на Швеция все още не е получила окончателно одобрение от Унгария и Турция. Швеция, като член на Европейския съюз, се съгласи в разговори с Ердоган във Вилнюс преди срещата на върха на НАТО да помогне за стимулиране на процеса на присъединяване на Турция към ЕС в замяна на ратифициране на кандидатурата. В същото време генералният секретар на НАТО подчерта, че по принцип въпросите за присъединяването на Швеция към НАТО и присъединяването на Турция към ЕС "не са свързани един с друг". През август генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е оптимист, че Швеция ще се присъедини към алианса тази есен. /БГНЕС