ЧВК "Вагнер" попълва редиците - вербува сръбски военни

Вашингтон прави всичко възможно, за да спре работата на вагнеровци не само в Сърбия, но и в други страни

Частната военна компания "Вагнер" се опитва да вербува сръбски граждани, предимно бивши сръбски военни, пише руската редакция на Би Би Си.

Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шол е разговарял със сръбския президент Александър Вучич в Белград. Пред репортери Шол потвърди, че по време на срещата е обсъдил, наред с други неща, и дейността на частната военна компания, ръководена от бизнесмена Евгений Пригожин, която активно участва в руската инвазия в Украйна, пише news.bg.

Вашингтон прави всичко възможно, за да спре работата на ЧВК "Вагнер" в Сърбия и други страни, в които тя се опитва да присъства, предаде Асошиейтед прес.

"Виждаме, че групата "Вагнер" се опитва да вербува военни в Сърбия и други страни - и това е нещо, което не възнамеряваме да толерираме", цитира Шол Асошиейтед прес.

"Не знам дали има притеснения по този въпрос (в Сърбия), но ние говорихме за нашите притеснения. Искаме да предприемем съвместни действия с властите в Белград и на други места, където Вагнер има присъствие, за да прекратим тази дейност."

Тази седмица американското издание "Политико" също писа, че САЩ събират информация за работата на "Вагнер" в страни като Сърбия, Мали и Централноафриканската република.

По информация на Bloomberg САЩ обмислят също и да признаят ЧВК "Вагнер" за терористична организация.

Сърбия е единствената европейска държава, освен Беларус, която все още не е наложила санкции на Русия във връзка с агресията ѝ срещу Украйна.