Д-р Дариткова: Отдалечаването от европейската тема е бягство от дневния ред на България

БСП всячески се опитва да създаде политическа криза, но засега негативите остават само за Нинова, посочи още тя

Даниела Дариткова

Даниела Дариткова

Ние трябва да говорим по други теми - за бъдещето на Европа и перспективите на България в нея, а не за апартаментите. Отдалечаването от европейската тема от всички останали е бягство от политическия дневен ред. Ние трябва да мислим за дългосрочните перспективи за страната. Това каза в студиото на Нова ТВ д-р Даниела Дариткова, новият председател на ПГ на ГЕРБ.

Ние сме се определи като партия за европейско развитие на България, искаме да наложим европейското говорене. В неделя ще видите нашите листи и тогава ще видите кои са темите, които ще бъдат водещи по време на нашата предизборна кампания, коментира тя.

Дариткова отбеляза, че в новата длъжност има елемент на напрежение - заради отговорността и задълженията. Но в ГЕРБ ще ползват експертизата на Цветанов и опита му, който има в парламента. След излизането му от парламента той ще има повече време, за да се разгърне в чисто партийната работа, докато тя ще се занимава само с работя в парламента.

Що се отнася до това дали ще има сделки с ДПС, за да има кворум в НС, новият председател на ПГ на ГЕРБ обясни, че досега винаги са разчитали на първо място на коалиционни партньори от ОП, с които имат програма, която изпълняват, а депутатите им заедно са 122. Разчитат и на национално-отговорните политически сили, като каквито са се показали Воля и ДПС. Тя много се надява, че БСП ще преформолира своето поведение. 

Поканила съм Нинова да се върнат в парламента, защото смятам, че тя  бърка с поведението си. Хората държат на поведението на лидера си. Но очевидно тя не мисли нито за хората, чиито интереси представлява, нито за ПГ на БСП. Не мисля, че това ще доведе до сплотяване на редиците на БСП. Ние имаме нужда от силна опозиция в парламента, посочи Дариткова.

Депутатът от ГЕРБ изтъкна още, че опизицията всячески се опитва да създаде политическа криза. Но въпреки досега е било постигнато мнозинство в НС, което му е позволило да работи нормално. А негативите остават за БСП, добави Дариткова.

На въпрос на водещия има ли някаква връзка между новия Закон за вероизповеданията и интересите на Турция, новият председател на ПГ на ГЕРБ бе категоричен: Законът за вероизповедание няма връзка с Анкара. Ще се изясняват подобни коментари. Важно е да не допускаме с нито един закон вмешателство във вътрешната политика на България. Смятам, че с този закон се прави първа положителна стъпка в тази посока.